Lukijalta: Kokoomus voi ajaa itsensä paitsioon – Hallituskipeys ja uho juontaa huonosta pelisilmästä

Kokoomusjohto uhosi viikonvaihteessa puoluekokouksessaan Porissa pyrkivänsä hallituksen kaatamiseen ja jopa ennenaikaisiin vaaleihin sekä pääministeripuolueeksi tavoitteena toimintakykyisen hallituksen muodostaminen.

Paljon sanottu ja tässä tilanteessa aika epärealistinen lopputavoite. Keiden kanssa Petteri Orpo joukkoineen muodostaisi sen toimintakykyisen enemmistöhallituksen? Ainoat realistiset vaihtoehdot kumppaneiksi olisivat perussuomalaiset ja kristilliset, jotka jo ovat liimautuneet perussuomalaisten kylkeen. Keskusta ei ehkä olisi valmis porvarihallitukseen.

Kokoomuksen ja SDP:n yhteistyölle ei näytä olevan mahdollisuuksia, vasemmistoliitto ei käy perussuomalaisille eikä kokoomukselle, vihreät ja perussuomalaiset eivät sovi samaan hallitukseen molemminpuolisesta inhosta johtuen, eikä SDP myöskään tunnu olevan perussuomalaisille mieluinen kumppani. RKP kelpaa kokoomukselle, mutta perussuomalaiset vierastavat sitä.

Realistisesti ei siis näyttäisi olevan mahdollisuuksia vahvaan enemmistöön nojaavaan porvarihallitukseen, jos ja kun kokoomus on globaali ja Nato-myönteinen puolue. Perussuomalaiset ovat näistä asioista eri mieltä. Paljon joutuvat myös perussuomalaiset tinkimään tavoitteistaan ja puheistaan päästäkseen ministeriauton kyytiin.

Kokoomuksen läpinäkyvä hallituskipeys ja uho juontaa huonosta pelisilmästä eduskuntavaalien jälkeisissä hallitustunnusteluissa.

Koronan aiheuttamasta velkaantumisesta puhuttaessa on syytä kysyä, että jos kokoomus olisi nykyisessä hallituksessa ja Orpo valtiovarainministerinä, niin olisiko hän kertonut yritystukia kaipaaville yrittäjille, ettei koronatukea voida jakaa, koska se aiheuttaa valtion velkaantumista?

Uusien eduskuntavaalienkin jälkeen on kaksi vaihtoehtoa, nykyisenkaltainen vihervasemmistohallitus tai porvarihallitus, josta kansalaisilla on kokemusta Juha Sipilän johtama vuosilta 2015–2019.

Matti Piipari, Kotka

Uusimmat uutiset

Kommentoidut