Lukijalta: Rajojen sulkemisen pitää myös olla vaihtoehto kriisitilanteessa

Tiistaina 31.7. Vihreiden lainsäädäntösihteeri järjesti shown lentokoneessa pyrkien estämään karkotettavan ulkomaalaisen palautuksen tietämättään oliko kyseessä rikollinen vai jokin muu tapaus. Tätä jopa toimittaja Markku Kumpunen piti rohkeana tekona (KySa 5.8.). Myöskään sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ei tuominnut tekoa suoranaisesti vaan puhui asiasta ympäripyöreitä.

Tällainen kansalaistottelemattomuus on täysin tuomittavaa ja halveksittavaa anarkiaa, jolle ei ole sijaa Suomessa. Poliisia ei saa estää tekemästä työtään ja mikäli sisäministeri itse ei tällaista tuomitse, niin miten sopiva mies Kai Mykkänen on ylipäätään johtamaan ministeriötään, joka vastaa myös varautumisesta laajamittaiseen maahantuloon, jonka seurauksena perusteettomia tulijoita pääsee maahan ja palautuksiin ryhdytään.

Tiukkoja linjauksia pitää pystyä tekemään.

Varautuminen sinänsä on hyvä asia, mutta uusimman varautumissuunnitelman sisältämät toimenpide-ehdotukset ovat todella laimeita. Keväällä 2015 sisäministeriö pyysi kuntia varautumaan 80 000 turvapaikanhakijan maahantuloon. Syksyllä 2017 maahantuloselvityksessä tarkasteltiin kolmessa skenaariossa millaista infraa Suomessa olisi tarjolla, jos tulijoita olisi 10 000, 100 000 tai jopa 1 000 000. Nyt suunnitelma, joka on pinteessä sote- ja maakuntalakipaketin vuoksi, keskittyy 100 000 turvapaikanhakijan maahantuloon varautumiseen.

On pöyristyttävää, ettei rajojen sulkemista koeta Mykkäsen johtaman sisäministeriön suunnitelmassa minkäänlaisena vaihtoehtona kyseisessä kriisissä, vaikka viranomaistasolla tällaiseen valmiuksia olisikin. Nyt suunnitelma pohtii majoitusjärjestelyjen ja resurssien kohdentamista tilanteeseen, jossa massiivinen määrä turvapaikanhakijoita on jo maan sisällä. Tällöin joka kylään ja kaupunkiin jouduttaisiin avaamaan laaja vastaanottokeskus.

Not Gonna Happen! Jos asia on minusta kiinni, sellaista ei ainakaan Haminaan tule. Mielestäni ainoa kestävä ratkaisu yhteiskuntarauhan ja -järjestyksen turvaamiseen olisi rajojen sulkeminen ja turvapaikanhakijamassojen pitäminen Suomen rajojen ja mieluummin koko Euroopan ulkopuolella.

Syksyn 2015 kriisin jälkiseurauksia ratkotaan edelleen ja maassa oleskelee laittomasti edelleen noin 9 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta, jotka luovat selkeän turvallisuusuhan kuten vuosi sitten Turun terrori-isku osoitti. Poistumishaluttomia ei saada palautetuksi ja suomalaiset vihervasemmistolaiset anarkistit pyrkivät estämään sellaisetkin palautukset, jotka saadaan aikaan. Lisäksi meiltä löytyy joukko poliitikkoja, jotka hyväksyvät tällaisen toiminnan. Nyt valtiovallalta vaaditaan johtajuutta ja suoraselkäisyyttä. Tiukkoja linjauksia pitää pystyä tekemään.

Antti Pakkanen, kaupunginvaltuutettu (kesk.), Hamina