Lukijalta: Jos on ilmaisunvapaus, aina joku loukkaantuu

Saatanallisten säkeiden Salman Rushdie sanoi, että jos oikeus pilkata ja satirisoida kielletään, koska joku voi loukkaantua, koko ilmaisunvapaus on uhattuna. Se koskee kaikkea kulttuuria, etenkin taidetta.

Nyt puhutaan instituution, poliittisen tai uskonnollisen johtajan tai aatteen kritiikistä.

Loukkaantua voi mistä tahansa, jos katsoo asiakseen henkilökohtaisesti tai vaikkapa uskonyhteisön puolesta. Jotkut reagoivat terrori-iskuihin asti etenkin uskonnon alueella.

Pilkan ja satiirin kriminalisointi olisi takaisku kaikelle yhteiskuntakritiikille. Jos sellainen laki olisi jo ollut, ei olisi Molièren ja Dario Fon kaltaisia näytelmäkirjailijoita, jotka pilkkasivat ylhäisön ja kirkon tekopyhyyttä. Ei olisi Veikko Huovisen Veitikkaa, joka pilkkaa Hitleriä. Ei Tanskan Mohammed-kuvia, ei Katariina Lillqvistin Mannerheim-animaatiota.

Diktaattorit pelkäävät naurunalaiseksi joutumista. Huumorintajuttomuus yhdistää heitä Hitleristä Staliniin, uskonjohtajia Jeesuksesta Ayatollah Khomeiniin. Juice Leskinen lausui, että teemasta Jeesus ja huumori ei saa kirjaa. Helsingin Sanomat kysyi Päivi Räsäseltä (kd.), joka nyt puolustaa sananvapauttaan, saako kristillistä jumalaa pilkata. Hän ei osannut sanoa, totesi vain, että se tie vie helvettiin.

Hannu Eklund, Kotka

Uusimmat uutiset