Lukijalta: Duunarista kohonnut on usein pahin pomo

Ministeri Jari Lindström (sin.) valittaa (ES 21.12 .) päättyvän vuoden raskautta politiikassa ja muutoin. Kertomansa mukaan hän on joutunut tekemään ikäviä päätöksiä. Eräs sellainen oli työttömien aktivointi.Periaate on hyvä, mutta valitettavasti mallissa ei erotella jyviä akanoista. Aktivoivassa sorsitaan arkoja ja eritysherkkiä – sekä jo uransa tehneitä. On oikein hätistellä kotoa ne, jotka jäävät aamulla pelaamaan pleikkaria,  mutta heidänkin tapauksessa kyse on usein ongelmasta, joka piiskaten vain pahenee.  

Jos laittaa rastin väärin, on edessä pienennys jo pienistä tuloista. Kaikki eivät pärjää siinä missä muut, mutta kaikki kuuluvat yhteiskuntaan, jossa jokaiselle on taattava riittävä toimeentulo. Monelle heikolle Lindström kumppaneineen määräsi taksvärkkipäivät. Nämä ihmiset ovat kuin pappilan arvottomat torpparit, heidän itsetuntoa lamaa entisestään TE- keskuksen pakko.  

Jätin työt oltuani siellä kokonaiset 44 vuotta. Olen maksanut suuren summan veroja. 23 vuotta sukkuloin autolla 200 kilometriä per päivä. Olen TE- keskuksen hampaissa edelleen, ikään kun en olisi koskaan laittanut rikkaa ristiin. Poistuin töistä sen raskaudesta johtuen terveyden vielä ollessa hyvä. Olisin töissä itseni rampauttaneena pahempi riesa sotelle. Minut pitäisi palkita aktiivisuusmitalilla, kun annoin työpaikan nuoremmalle.

Ei siinä mitään, etsin nyt töitä. Siis kysymään vaan, vaikka kunnanjohtajan paikkaa, ellei siinä onnista yritän kätilöksi, jos sekään ei kanna hedelmää suuntaan lapiomieheksi, jollaista työtä pääasiassa olenkin tehnyt.    

Pikku heittona sanon, aiheeseen aidosti liittymättä, että mitä isompi herra, sitä suurempi rotta. Suomalaiset vuorineuvokset ovat Portugalissa veroja paossa. He ilmoittivat, että ovat tänne riittävästi veroja maksaneet. Eduskunnasta pudonneet tai sinne jääneet nuoret ovat hyväpalkkaisella sopeutumiseläkkeellä. Toivon että TE- keskus ojentaa myös näitä röhkiviä loisia.   

Päättäjät eivät tajua reisiduaaliväestön arjesta hölkäsen pölähtävää, heillä ei ole tietoa työttömien arjesta. Kun joku duunarista kohoaa, tulee hänestä alun jälkeen tavallista ankarampi, hän kääntää takkinsa ja alkaa nuoleskella itseä isompia, kuten muuasta ministeristä saatamme havaita.     

TE- aktiivimalli on rankaisumalli sellaisille, jolla ei ole eväitä pärjätä kovassa yhteiskunnassa. Elämme maailmassa, missä narsistit ja röyhkeät rikkaat määräävät jo senkin, miten heikompien tulee elää.

Markus Malmi, Lappeenranta