Lukijalta: Talvisodan hengestä olisi siirryttävä kesäsoten henkeen

Talvisodasta puhutaan nyt kyllästymiseen saakka. Isäni, joka oli silloin pikkupoika, sairastui myöhemmin sotaneuroosiin. Ja isän veli, joka lähetettiin sotalapseksi Ruotsiin, ei koskaan toipunut siitä.

Nyt pitäisi kääntää katseet tulevaisuuteen. Perusterveydenhuolto on pahimmassa kriisissä maamme rauhan ajalla. Onneksi löytyy syntipukki: työterveyshuolto. Olen toiminut lääkärinä 15 vuotta pienissä terveyskeskuksissa ja saman ajan sitten työterveyshuollossa.

Aina puhutaan, että potilaat ovat väärässä paikassa väärällä ajalla. Näinhän se ei ole. Me ammattilaiset olemme koulutettuja lääketieteeseen, potilaat eivät.

Lääkärin tekemää haastattelua nenäkkäin ja potilaan kliinistä tutkimista ei mikään digiklinikka voi koskaan täysin korvata. Jos potilaat eivät pääse terveyskeskukseen eivätkä tule hoidetuksi keskussairaalan päivystyksessä, niin sitten työterveyshuolto ja yksityiset asemat ovat palveluksessa. Joka päivä potilaat ilmaisevat minulle, että mielellään maksavat, kun saavat kunnollista ja nopeaa palvelua.

Sote-uudistus pitää tehdä ajamatta alas hyvin toimivaa työterveyshuoltoa.

Petri Pekkola,

Kotka