Lukijalta: Euroopassa aika miettiä yhteistä puolustusta

Valtioiden itsemääräämisoikeuden puolustaminen riippuu monista asioista. Niitä ovat muun muassa taloudellinen, sotilaallinen ja hybridipuolustaminen. Hybridiillä tarkoitetaan monen tekijän samanaikaisuutta, se voi sisältää mitä vain perinteisestä sotilaallisesta vaikuttamisesta sosiaalisen median hyödyntämiseen saakka.

Euroopan 28 maasta 22 kuuluu Natoon. Naton sotilaallisen voiman muodostavat sen jäsenet ja USA, jolla on noin 60 000 sotilashenkilöä kalustoineen Euroopassa. Natossa on USA:n lisäksi vahvoja sotilasvaltioita vain Britannia ja Ranska. Minusta Nato on enemmän pelote ja tavallaan paperitiikeri, jonka sotilaallista kykyä ei ole koskaan testattu.

USA:n mielenkiinnosta Eurooppaan voitaneen todeta, että USA on jo vuosikymmeniä sitten nähnyt strategisen painopisteen siirtyvän Euroopasta Aasian puolelle. Lisäksi presidentti Donald Trump on antanut ristiriitaisia näkemyksiä Natosta ja hän vaatii nykyistä suurempaa muiden jäsenten taloudellista panostusta Natoon. Voitaneen olettaa, että Nato muuttunee lähiaikoina johonkin suuntaan nykyisestä tilastaan.

Olisiko nyt sopiva aika miettiä Euroopan yhteistä puolustusta? Teknologinen ja muu yhteistyö USA:n kanssa voi jatkua ja siinä voidaan rakentaa muotoja, joissa molemmat osapuolet pääsevät hyötymään kehityksen tuloksista.

Kauko Määttä, diplomi-insinööri, Imatra