Lukijalta: Matemaattinen taju pettää pahasti, jos uskoo, että vajaan 20 prosentin kannatuksella syntyy perussuomalaisten Suomi

Vaalit on käyty, ja kansa on puhunut. Ja mikä parasta, vaalien kokonaistulos kertoo, että Suomi on edelleenkin moniarvoinen maa. Maailmalla on nykyisin paljon valtioita, joissa moniarvoisuutta ei hyväksytä. Niitä maita johtavat kansallismieliset puolueet ja johtajat.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja oli täpinöissään (HS 16.4) sanoessaan, että “mä sulattelen tätä, me saadaan Suomi takaisin”. Matemaattinen taju pettää pahasti, jos uskoo, että vajaan 20 prosentin kannatuksella syntyy perussuomalaisten Suomi, kun runsaat 80 prosenttia eli yli neljä viidennestä äänestäjä uskoo toisenlaiseen ja moniarvoiseen Suomeen.

Vastustaa voi ja pitää päänsä, mutta tosiasiassa työ eduskunnassa on joukkuepeliä.

Toinen varapuheenjohtaja Juho Eerola uskoo puolueensa olevan hallitusneuvotteluissa niin merkittävä voima (KySa/Keskiviikko 17.4.), että “perussuomalaisten ovelle tullaan kolkuttelemaan hallitusneuvottelujen alkaessa”. Luulenpa pitkällä elämänkokemuksella ja vuosikymmeniä yhteiskunnallisia asioita seuranneena, ettei sille ovelle ainakaan ensimmäiseksi kolkutella eikä sinne myöskään kummoista jonoa muodostu.

Kun eduskuntaan pääsi uusia edustajia värikkäilläkin kampanjoilla, niin uskallan sanoa, että jos linja on niin ehdoton, että “rautakanki taipuu mutta selkä ei”, niin sillä asenteella ei asioita saa eteenpäin. Vastustaa voi ja pitää päänsä, mutta tosiasiassa työ eduskunnassa on joukkuepeliä, ja se joukkue päättää oikeasti asioista, joka pystyy neuvottelemaan sellaisen kompromissin, jonka taakse saa eduskunnan enemmistön.

Muutamat valitut  – pääasiassa kokoomuksen oikealta laidalta ja perussuomalaisista –ovat korostaneet olevansa isänmaallisia aivan kuin muut eivät sitä olisi. Isänmaallisuus, kuten suomalaisuus, on laaja käsite, ei sitä kukaan voi yksipuolisesti kukaan taho omistaa. Joskus jopa tuntuu, että vasemmistoliittolainen on aidommin isänmaallinen kuin moni oikeistolainen.

Mutta, uusi eduskunta aloittaa neljän vuoden lainsäädäntötyönsä, sitä vartenhan heidät on sinne valittu. Muu monen julkisuutta hakevan edustajan touhuilu on vain oman henkilökohtaisen egon nostamista. Ja hallituskin syntyy aikanaan isänmaatamme hallitsemaan.

Ollaan suomalaisia ja eurooppalaisia.

Matti Piipari, Kotka