Lukijalta: Kotkan suitsittava tupakointia uimarannoilla

Uimarannat ovat lasten ja nuorten mielipaikkoja. Jätin syksyllä 2017 esityksen tupakointikiellosta Kotkan uimarannoilla. Sen kärkenä ei ole sauhuttelun ”kieltäminen” vaan tarkoituksena on välttää erityisesti lasten altistumista savulle ja natsoille sekä kaihtaa haitallista käyttäytymismallia. Näin myös vähennetään uimarantojen roskaantumista ja siivouskuluja sekä kohennetaan viihtyisyyttä ja kaupungin julkisuuskuvaa.

Tupakointikieltoja uimarannoilla on voimassa useissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla kiellot uimarannoilla liittyvät Savuton pääkaupunkiseutu -politiikkaan, jonka tarkoituksena on tukea nuorten ja lasten tupakoimattomuutta. Tupakointia uimarannoilla on pyritty torjumaan mm. asettamalla tupakointikieltotauluja. Näin on toimittu mm. Vantaalla, Espoossa ja Porvoossa. Espoossa ja Porvoossa rantavalvojien tehtäviin kuuluu myös tupakointikiellon valvonta.

Tupakkalain 8 § mukaan ”Kunta huolehtii alueellaan paikallisesta toiminnasta tupakoinnin lopettamiseksi.” Tupakointia uimarannoilla ei voida lakimiesten tulkintojen mukaan kieltää tupakkalainsäädännön perusteella, vaikka lain tavoitteena onkin tupakoinnin kaikkinainen lopettaminen. Mikään laki ei kuitenkaan estä kuntia harjoittamasta tupakoinnin vastasta politiikkaa tai estä pyrkimystä välttää lasten altistumista päästöille tai nuorten sosiaalistumasta tupakointiin. Päinvastoin, tupakkalain henki ja kirjain sekä terve järki velvoittavat kuntia tupakoinnin suitsimiseen.

Ympäristölautakunta linjasi, että tupakointikielto uimarannoilla voi olla suosituksen kaltainen ja näin ilmentää kuntalaisten tahtoa. Tarkemmin on määriteltävä, millä viranomaisella on tässä asiassa toimivalta ja kuinka lautakunnan tahto yksityiskohdissaan pannaan toimeen. Kotkassakin on nyt rohjettava käyttää kunnallista harkintavaltaa ja suotava lapsille puhdas ranta ja valoisa kesän muisto elämän pitkälle taipaleelle.

Juhani Pekkola,  ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja (sd.), Kotka