Lukijalta: Piirretty poliittinen satiiri on muuttanut muotoaan sitten Kari Suomalaisen, eikä millään lailla parempaan suuntaan

Kun katselen tätä nykyistä poliittista ”väittelyä”, jota sosiaalisessa mediassa käydään, tuntuu siitä yhdeksänkymmentä prosenttia olevan pelkkää loanheittoa, mustamaalaamista ja typeriä meemejä.

Niin, typeriä meemejä typerille ihmisille. Poliitikkoja valokuvissa ja heidän päiden ylle tekstattuja hassuja tekstejä. Piirretty poliittinen satiiri on muuttanut muotoaan sitten Kari Suomalaisen, eikä millään lailla parempaan suuntaan. Jokaisella meemillä on aina tekijänsä ja tekemisellä tarkoitusperänsä, mutta jotenkin tuntuu, että näiden tunteiden vallassa kyhättyjen meemien jakajat tuntuvat olevan sitä porukkaa, jotka innoissaan ja suu vaahdossa levittävät valmiiksi pureskeltua ja tiukasti kärjistettyä sanomaa. Ihmisiä, jotka eivät jaksa ajatella.

Koko tämä eduskuntamme sirkusmainen rumba, mikä ruokkii itse itseään ja muistuttaa usein kahdensadan ihmisen päätöntä tuolileikkiä, ei tunnu avautuvan tavalliselle kansalaiselle kovinkaan paljoa. Ehkä siksi ihmiset haluavat jakaa hauskoja meemejä ja osoittaa kanssaihmisille ymmärtävänsä jotain valtakunnallisen päätöksenteon teatterista, vaikka jaettujen meemien taustalta kurkkivatkin selkeästi vain suomalaisen huumorin sontaiset peruskivet; vahingonilo ja ilkeys. Eikä se ole nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä väärin, vaikka se kertookin jotain jakajiensa arvoista ja on lähtökohtaisesti aivan uskomattoman typerää.

Erkko Horttanainen,

Kotka