Lukijalta: Eduskunta ei ole pystynyt sote-asiassa hoitamaan yhteiskunnallista tehtäväänsä

Parlamentarismi on Suomessa vakavassa kriisissä. Se on ollut sitä jo pitkään. Oikeastaan koko 2000-luku on ollut aika onnetonta koheltamista. Eduskunta ei ole pystynyt hoitamaan yhteiskunnallista tehtäväänsä sillä tavalla kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Ollaan ajauduttu kohtuuttomaan riitelyyn ja kiistelyyn puolueiden kesken. Kansalaisten arvostus eduskuntaa kohtaan on todella huono, johon ei voi olla törmäämättä.

Eduskunnan lainsäädäntötyö erityisesti tällä vaalikaudella on ollut onnetonta. Vuosikymmeniä eduskunnassa olleet monet kansanedustajat ovat jäämässä pois. Syynä tuntuu olevan yleinen turhautuminen ja eduskunnan huonontunut ilmapiiri.

Sote-uudistuksesta on puhuttu yli kymmenen vuotta, eikä valmista näytä syntyvän tälläkään vaalikaudella. Uudistuksen hitaalla etenemisellä alkaa olla vakavia yhteiskunnallisia seurauksia. Potilasturvallisuus on erityisesti viimeisen puolen vuoden aikana kokenut vakavia puutteita. Terveydenhuollon henkilökunta on joutunut tahtomattaan kohtuuttomaan tilanteeseen. Kansalaiset eivät aina saa nopeaa ja asianmukaista palvelua ja hoitoa ongelmiinsa. Hoidon saatavuuden suhteen on yleisesti ottaen ollut todella vakavia puutteita, kun terveydenhuolto on toiminut sotea odotellessa puoliteholla.

Pentti Honkonen, Hamina