Lukijalta: Tulorekisteri tuo uusia velvoitteita taloyhtiöille

Taloyhtiöiden maksamat palkkiot ja palkat on vuoden 2019 alusta ilmoitettava uuteen tulorekisteriin. Ilmoitus on annettava sähköisesti jo viiden kalenteripäivän kuluessa maksupäivästä. Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tulee perehtyä tulorekisteriin viimeistään nyt, ellei asiaa ole jo aiemmin käyty läpi.

Tulorekisteriin täytyy ilmoittaa muun muassa hallituksen jäsenille maksetut kokouspalkkiot. Jos taloyhtiö maksaa hallitukselle kustannusten korvauksia esimerkiksi oman puhelimen käytöstä tai kilometrikorvauksia, myös nämä on ilmoitettava tulorekisteriin.

Isännöitsijän palkkiot, remonteista maksetut korvaukset ja tilintarkastuspalkkiot on ilmoitettava tulorekisteriin vain, jos maksun saaja ei ole ennakkoperintärekisterissä.

Ilmoitusvelvollisuus koskee myös satunnaisena työnantajana toimivia taloyhtiöitä. Satunnaisen työnantajan on kuitenkin annettava tulorekisteriin erillisilmoitus vain niiltä kuukausilta, joilta se maksaa palkkoja tai kustannusten korvauksia.

Ilmoituksen maksetuista palkoista, palkkioista ja korvauksista voi tehdä isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja. Ilmoituksen tekeminen edellyttää, että ilmoittajalla on yhtiöjärjestyksen mukaan nimenkirjoitusoikeus ja että henkilö on merkitty yhtiön tietoihin kaupparekisterissä. Taloyhtiöiden kannattaa pikimmiten tarkistaa, ketkä voivat tehdä ilmoituksen taloyhtiön puolesta sekä varmistaa, että kaupparekisterimerkinnät ovat kunnossa.

Sami Tammisto, toiminnanjohtaja, Kotka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet