Lukijalta: Haminan alttarievankeliumia säilytetään asianmukaisesti

Olen luottamustehtävältäni Haminan ortodoksisen seurakunnan pääkirkon eli Haminan pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkon isännöitsijä, ja tässä ominaisuudessa haluaisin korjata lehdessä 5.12. julkaistun uutisen yksityiskohtaa.

Haminan ortodoksisen seurakunnan kirjanäyttelyssä Vellamossa on myös vanha ja arvokas alttarievankeliumi, joka erikseen mainittiin jutussa. Siinä annettiin ymmärtää että tutkija ”taisi” löytää myös sen varastosta. Näin ei asia suinkaan ollut vaan tätä vanhaa, arvokasta ja pyhää kirjaa on säilytetty arvonsa mukaisesti Haminan kirkossa vanhoille sakraaliesineille – vanhoille ikoneille, vanhoille ehtoollisvälineille ja muille – varatussa asianmukaisessa kaapissa, josta sen itse vein tutkijalle edelleen näyttelyyn vietäväksi.

Juttu muuten kuvastaa hyvin vanhojen ja pienien ortodoksiseurakuntien ongelmaa, resurssipulaa. Niin Kotkan kuin Haminan seurakunnat omistavat vanhoja kiinteistöjä, joiden ylläpito ja korjaus vievät paljon käytettävissä olevista tuloista. Vanhojen palveluspukujen säilytys on oma ikuisuusongelma, ei seurakunnissa ole välttämättä sopivia tiloja asianmukaiseen säilytykseen, ja niin kuin jutusta kävi hyvin ilmi, ei aina tietotaitoakaan.

Heikki Sivonen, logistics coordinator, Hamina