Lukijalta: Yritysten maksamat vaalirahoitukset pitäisi tasapuolisuuden vuoksi julkistaa

Jokin aika sitten julkistettiin käytyjen eduskuntavaalien rahoitustietoja. Esimerkiksi kokoomuksen Antti Häkkäsen ja Elina Lepomäen kampanjoiden kerrottiin maksaneen yli 100 000 euroa.

Samalla kerrottiin lyhyesti, että kumpikaan ei käyttänyt omaa rahaa, ja että suuri osa rahoituksesta tuli yksityisiltä henkilöiltä ja yrityksiltä. Mutta asiaa ei avattu sen laajemmin. Miksi?

Kuitenkin esimerkiksi iltapäivälehdet vetävät aika ajoin suuria otsikoita siitä, kuinka paljon ja kenelle ammattiliitot vaalirahaa ohjaavat. Eikö tasapuolisuuden vuoksi pitäisi myös kertoa, mitkä yritykset tukevat tiettyjen puolueiden ja ehdokkaiden vaalikampanjoita, ja millä summilla?

Joku tietysti sanoo, että sehän on yrityksen rahaa. On toki, mutta sen rahan keräämiseen ovat osallistuneet yrityksen työntekijät ja asiakkaat, ja heidänkin olisi hyvä tietää, minkä puolueen tavoitteiden toteuttamiseen heidän vaikutuksellaan tienatut rahat menevät.

Jos on siis tarvetta repostella esimerkiksi ammattiliittojen jäsenten maksamien varojen ohjaamisesta poliittiseen toimintaan, niin oikeudenmukaisuuden ja avoimuuden takia myös yritysten tuki ja sen kohteet pitää reilusti avata. Yksityisten henkilöiden omista varoistaan tekemät lahjoitukset ovat eri asia, vaikka ei suurten summien julkistaminen pahaksikaan ole.

Matti Piipari,

Kotka

Uusimmat uutiset

Kommentoidut