Lukijalta: Ennustan soten huonontavan palvelujen saatavuutta

Aivan itsekkäistä syistä tuli pelolla mieleeni vuoden alussa Kymsoteksi muuttuva terveydenhoitojärjestelmämme. Tarkoituksenani oli nimittäin heti keväällä hakeutua vuosittaiseen lääkärintarkastukseeni kaikkine kokeineen. Aiemmin kokeiden ja lääkäriajan tilaaminen Haminassa kävi kätevästi ja sen sai nopeasti.

Nyt olen lukenut ja television alueuutisista nähnyt kerrottavan, kuinka terveydenhuoltoa kehitetään, tehostetaan ja tehdään kaikille palvelut samalla tavoin saataviksi. Tuttavieni ollessa osin kaltaisiani jo varsin myöhäistä puberteetti-ikää eläviä henkilöitä monine vaivoineen olen saanut kuulla lähiseuduilla ja kauempanakin olevista hankaluuksista saada terveyden- ja sairaanhoitopalveluita.

Kun nykyään mitä hyvänsä kehitetään ja tehostetaan se tarkoittaa parhaassa tapauksessa toiminnan heikkenemistä ja vaikeutumista sekä pahimmassa tapauksessa lakkauttamista. Lupaus palvelujen saattamiseksi samalla tavoin saataviksi pyritään ilmaisemaan siten, että huonommatkin palvelut paranisivat, mutta kun käytettävissä olevat resurssit eivät sitä mahdollista, niin tavoite saavutetaan vain hyvin saavutettavien palvelujen laskemisella muiden tasalle.

Nyt asialle ei mitään enää mahda, kun asiaa on kauhealla kiireellä päätökset tehden vanhan sanonnan mukaisesti ajettu kuin käärmettä pyssyyn, mutta haluan tällä varottaa kanssaeläjiäni lajitovereita turhasta harhaanjohtavasta toiveikkuudesta. Tämä on siis näkymä tulevaan, eli ennustus, ja se ei ole tosiasioita tarkkaillen vaikeaa.

Olisin mielelläni väärässä, mutta valitettavasti niin ei ole ja mikäli päinvastaista tulevaisuudessa havaitsette, niin kertokaa. Ennustukseni palvelujen saatavuuden huononemisesta koskee nimenomaisesti Haminaa ja haminalaisia. Ehkä lipputanko korvaa kaiken, joten pidetään lippu korkealla!

Juhani Leinonen, Hamina

Uusimmat uutiset