Lukijalta: Meneekö sairaalapäättäjien aika uudistusten miettimiseen?

Viimeisen puolentoista kuukauden aikana olen saanut potilaana tutustua perusterveydenhuollon palveluihin Pyhtään terveyskeskuksessa sekä Kymenlaakson keskussairaalassa.

Hoito on ollut, ensihoidosta päivystyksen kautta sydänvalvontaan ja vuodeosastolle, asianmukaista ja hyvää.

Tähänkö on tultu suomalaisessa terveydenhoidossa?

Mutta, kun vuodeosaston ovet avautuivat, niin näky käytävällä oli lohduton. Vuoteita käytävän pituudelta sekä päiväaulassa. Potilaita lepäämässä tai istumassa vuoteillaan, tavarat sängyn päädyssä valmiina kulkemaan mukana, aivan kuin pakolaisleirillä. Ainoana erona, että meillä on katto pään päällä ja pehmeä patja allamme.

Itsellenikin löytyi paikka käytävän päästä läheltä varauloskäynnin ovea. Rauhallinen paikka, hiukka vilakka, koskapa pari työmiestä kulki ovesta edestakaisin ulos ja sisään, joten raikas pakkasilma tupsahteli sisään. Siinä istuskelin polvet koukussa, täkkiin kääriytyneenä, seinään nojaten ja pohdiskelin, että tähänkö on tultu suomalaisessa terveydenhoidossa? Mikä on ihmisen arvo, missä kunnioitus, missä inhimillisyys.

Mietin, miten hoitajat jaksavat päivästä toiseen työskennellä valtavan paineen alla? Kuka ajattelee heidän jaksamistaan ja ajaa asioita heidän puolestaan? Mitä tekevät Tehy ja SuPer? Valvovatko jäsenistönsä etuja muitakin kuin palkkoja. Kantavatko huolta jäsenistönsä jaksamisesta, työskentelyolosuhteista ja kohtelusta.

Mieleeni tuli myös, kuinka kaukana sairaalan johtavat virkamiehet ja -naiset ovat arjen haasteista nykyajan hoitotyössä vai meneekö kaikki aika uudistusten miettimiseen ja niiden parissa puuhasteluun. Unohtuuko ihminen, niin potilas kuin hoitajakin?

Mietin myös, pitikö juuri tässä kohtaa lopettaa osa toiminnoista Pohjois-Kymen sairaalassa ja siirtää toiminnot vuoden alusta keskussairaalaan. Entä henkilökunta, siirtyikö myös?

Sote- ja maakuntauudistus, mitä kaikkea se toteutuessaan tuo tullessaan? Kukaan ei tunnu tietävän, mutta kovasti asian parissa puuhastellaan.

Sotea on puuhasteltu vuodesta 2006 lähtien. Paras-hankkeena se alkoi, keskeytettiin vuonna 2011, jatkui 2014 ja jatkuu edelleen. Sitä on työstetty kauan ja hartaasti ja loppua ei näy.

Perustettiin Kymenlaakson vapaaehtoinen sote-kuntayhtymän ohjausryhmä, joka on kokoontunut muutaman kerran. Kynnyskysymykseksi näyttää nousseen kuntayhtymän hallinnon kotipaikka. Arvoisat päättäjät, järki käteen ja tehkää päätös, jotta asiat etenevät.

Muutosjohtaja Jussi Lehtinen, Kymenlaakson liitto, toivoi (KySa 19.3.) järjen voittavan ja yhteisen tahtotila syntyvän päätettäessä tulevan sote-liikelaitoksen hallinnosta ja kotipaikasta. Tämä toive on varmasti kaikilla kuntapäättäjillä Kymenlaaksossa.

Seija Halme, sairaanhoitaja, eläkeläinen, Pyhtään hyvinvointilautakunta, varapuheenjohtaja (kesk.)

Hän totesi myös. että Kymenlaakson sote-kiistassa ollaan lillukanvarsissa. Kannattaa muistaa, että lillukanvarsiin on aika usein kompastuttu.