Lukijalta: Kyminlinnan historiallinen merkitys on suuri—Nyt on aika herättää uljas linnoitus elämään

Tunsin iloa luettuani Jarno Jäppisen kirjoituksen (KySa 29.9.) lehdestä. Siinä oli realistisia elementtejä kaupunkimme keskellä olevan 80 hehtaarin linnoitusalueen käytön suunnitteluun. Rahoitusta kaavailtiin aina EU:ta myöten, mikä onkin oikea suunta valtion ja muiden toimijoiden ohella.

Kyminlinnan historiallinen merkitys on suuri. Se on osa Suvorovin linjaa, joka alkaa Fort Slavasta, Kukourista ja päättyy Savonlinnaan. Kustaan sodat olivat sen rakentamisen syynä. Raja oli ollut Ahvenkoskella jo vuodesta 1743 lähtien. Merkityksensä Venäjälle se menetti Suomen Sodan lopputuloksena 1809, jolloin raja siirtyi Tornionjokeen.

Ensimmäisen maailmansodan aikana siellä oli venäläisiä joukkoja, jotka poistuivat 1917 lopulla. Sisällissodassa se toimi punakaartin huoltopisteenä. Kyminlinnassa taisteltiin 8.4.1918 punakaartin torjuessa von Brandensteinin 350 miestä käsittäneen joukko-osaston hyökkäyksen Loviisasta päin. Samana vuonna siellä teloitettiin punaisia ja toimi myös lyhyen aikaa punavankileiri. Myöhemmin siellä toimi Venäjältä tulleiden ihmisten pakolaisleiri pitkälle 1930-luvulle.

Talvisodasta vuoteen 2005 se oli armeijan käytössä ja sittemmin muun muassa autoharrastajien käytössä. Nyt on aika herättää uljas linnoitus elämään. Tarkasti pohtimalla ja suunnittelemalla siitä saadaan oikea helmi Kotkaan, elävöittämään monia aloja.

Esa Lassi, Kotka