Lukijalta: Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola kommentoi pääkirjoitusta: Perustuslakivaliokunnan lausunto on huomioitu

Tämän lehden pääkirjoituksessa (15.2) Markku Kumpunen käsitteli eduskunnassa syntynyttä kummallista tilannetta, jossa täysistunto päätti lähettää hallinto- ja puolustusvaliokunnista valmistuneet tiedustelulakimietinnöt takaisin perustuslailliseen tarkasteluun. Asia lähti vireille muutaman perustuslakiasiantuntijan sosiaalisessa mediassa edellisenä viikonloppuna antamista kriittisistä lausunnoista.

Omassa tekstissään Kumpunen unohtaa tyystin puolustusvaliokunnan, ja keskittyy ainoastaan hallintovaliokunnan mietinnössä mahdollisesti oleviin puutteisiin. Tätäkin häkellyttävämpää on, että Kumpunen, suoraan minut nimeltä mainiten, tarjoaa lukijan mietittäväksi vaihtoehdon, että minä mahdollisesti tahallani olisin sivuuttanut perustuslakivaliokunnan hallintovaliokunnalle antaman lausunnon.

Epäilyksiä on ainoastaan sen suhteen, onko tiettyjä seikkoja huomioitu riittävän painokkaasti.

Hallintovaliokunnassa istuu 17 kansanedustajaa eri puolueista. Osa heistä on jäseninä myös jopa perustuslakivaliokunnassakin. Yksikään valiokunnan jäsenistä – puolueesta riippumatta – ei missään vaiheessa mietinnön valmistumista epäillyt, että jotain perustuslakivaliokunnan peräänkuuluttamaa olisi vaarassa jäädä pois lopullisesta mietintötekstistä.

Asian käsittely eduskunnassa on edelleen kesken. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että sen enempää hallinto- kuin puolustusvaliokuntakaan ei ole mietinnöissään jättänyt huomioimatta yhtään perustuslakivaliokunnan tekemää pontta. Epäilyksiä on ainoastaan sen suhteen, onko tiettyjä seikkoja huomioitu riittävän painokkaasti.

Ehkä tärkein kysymys kohdistuu perustuslain takaamaan syrjintäkieltoon. Hallintovaliokunta kieltää tiedustelulakimietinnössään kaikenlaisen syrjinnän. Perustuslakiprofessorien mielestä olisi pitänyt vielä erikseen mainita, mitä tiettyjä ryhmiä ei etenkään saa syrjiä. Eli yksinkertaistetusti sanottuna, jos somalialaisen, islamistisen terrorijärjestö al-Shabaabin epäillään suunnittelevan terroritekoa Suomeen, on vaarana, että tiedustelijat profiloivat kohteensa liian yksityiskohtaisesti somalia puhuviksi islamisteiksi, joka siis olisi syrjintää kansallisuuden ja uskonnon perusteella.

Juho Eerola, eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustajaehdokas (ps.)