Lukijalta: Politiikka on tunnekysymys, mutta järkeäkin tarvitaan

Olen pohtinut, onko politiikka tai poliittinen vakaumus järki- vai tunnekysymys. Radion Ykkösaamun kolumnistivieras puhui siitä 18.10. Teema ansaitsisi laajemman käsittelyn.

Politiikassa ei kuulemma saa antaa valtaa tunteille, mutta minä liityin alle 20-vuotiaana SDP:hen tunnesyistä, jotka kumpusivat nimenomaan arvoista – vapauden, oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon ja solidaarisuuden ihanteista. Niiden vastakohta on kyynismi. Jos se saa vallan, ihmiskunta hiipuu ennenaikaisesti.

Ihanteettomat tai ilman niitä elämään pakotetut ovat onnettomia kaikkialla. Diktatuurissa vallitsee korkeintaan ”mukaonnellisuus”. Suomalaiset ovat onnistuneet tasapainoilemaan diktatuurien ja suurvaltojen välissä, vaikka se on toisinaan käynyt kalliiksi. Myös onni on suosinut – moni kansa on kärsinyt enemmän. Nyt olemme joka tapauksessa ihailtu maa.

Tunteen ja järjen suhdetta on vaikea määritellä. Ne eivät ole aina vastakohtia, kumpaakin tarvitaan. Maata ja maailmaa pitää kehittää ihanteiden pohjalta mutta realiteetit tunnustaen. Usein kuulee, ettei ihmisen onni riipu politiikasta eikä maan ja maailman tilasta, mutta kyllä se riippuu, ja paljon!

Hannu Eklund, Kotka

Uusimmat uutiset

Kommentoidut