Lukijalta: Vaalien jälkeen soten korjaussarja

Viime vaalikaudella sote-uudistus kompastui eduskunnan perustuslakivaliokuntaan. Tavoiteltiin riittävän leveitä hartioita sote-järjestäjälle, erikoissairaanhoidon rahoituksen siirtämistä kunnilta valtiolle sekä välilliseen vaikuttamiseen perustuvan kuntayhtymämallin korvaamista suoralla demokratialla.

Manner-Suomen 18 maakunnasta vain kahdeksan ylittää asukasmäärältään sote-uudistuksen kriittisenä pidettävän 200 000 asukkaan määrän: Uusimaa, Pirkanmaa, Varsinais-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pohjois-Savo, Satakunta ja Päijät-Häme.

Maakuntanippeleihin innostumisen laita on vähän kyseenalainen.

Pienimmästä päästä ovat Keski-Pohjanmaa, Kainuu, Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Kanta-Häme, Kymenlaakso, Lappi, Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa.

Jos vaalipiirijakoa noudatetaan Etelä-Karjala, Etelä-Savo ja Kymenlaakso olisivat samaa sote-aluetta. Sote-alueella olisi järjestämisvastuu ja toimipisteinä olisivat Kotka, Kouvola, Lappeenranta ja Mikkeli, joista laajan päivystyksen palveluyksikkö olisi Lappeenrannassa. Savonlinnan kohtalona on kuihtuminen lopullisesti hyvinvointikeskukseksi.

Iikko B. Voipio, Taipalsaari

Sote-uudistuksen yhtenä ajatuksena oli erikoissairaanhoidon – kalleimman toiminnon –siirtäminen valtion maksettavaksi pois kunnilta. Toinen perusajatus on ollut sosiaali- ja terveystoimen integraatio, missä toimivana esimerkkinä on ollut Eksote. Eksoten tulokset ovat olleet lupaavia, mutta kuntayhtymän jäsenkuntien hartiat ovat sittenkin liian rajalliset.

Kun eduskunnan kiireet ovat lakanneet, maakuntavaalit, jos ne ovat tullakseen, siirtyvät ensi vuoden puolelle. Jos demarit onnistuvat pakottamaan nykyhallituksen saamaan maakunta-sote-uudistuksen maaliin, eduskuntavaalien jälkeen taitaa olla aikamoisen korjaussarjan muokkaaminen. Vissi valinnanvapaus on toiminut eduskunnan päätöksestä riippumatta. Maakuntanippeleihin innostumisen laita on vähän kyseenalainen.

Sote-rauhaa kesäksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat