Lukijalta: Hyvinvoinnista leikkaaminen kostautuu terveysmenoissa

FinRavinto 2017-tutkimuksesta selviää, että suomalaisten ruokavaliossa on reilusti parantamisen varaa. Miehistä 80 prosenttia ja naisista 25 prosenttia syö liikaa prosessoitua lihaa leikkeleitä, makkaroita ja nakkeja. Näistä tuotteista saa liikaa rasvaa ja suolaa. Tutkimuksessa todetaan hedelmien marjojen ja kasvisten vähäinen syöminen.

Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet samaan aikaan, kun köyhyys on voimakkaasti lisääntynyt. Isolla osalla ”hyvinvointiyhteiskuntaa” ei vain varallisuus riitä suositusten mukaiseen ravintoon. Sen mukaista ravintoa ei yleensä ole saatavilla leipäjonoissa. Tällä on todella suuret vaikutukset tulevaisuudessa kansanterveyteen kohdentuvissa huomattavasti lisääntyvissä terveydenhoitokustannuksissa.

Päättäjien vajavainen finanssilukutaito tulee näkymään tuntuvina menoina kansanterveydessä myös pitemmällä aikavälillä. Leikkaaminen hyvinvoinnista ja toimeentulosta tulee maksamaan yhteiskunnalle moninkertaisesti enemmän kuin hetkellisesti saavutettu ”kunnia” kestävyysvajeen hallinnasta. Hetkellinen vaikutus kestävyysvajeeseen on illuusio, joka aiheuttaa tulevaisuudessa erittäin suuret kustannukset kansanterveyden heikentymisen muodossa. Rapautunut sosiaalipolitiikka tulee aiheuttamaan lisääntyviä terveysongelmia vähäosaisten keskuudessa huonontuneen ravinnon saannin takia.

Alpo Jäppinen, Kotka

Luetuimmat