Lukijalta: Kaakkois-Suomeen viiden tähden sairaala maakuntien sote-osakeyhtiöllä

Ensi viikolla on odotettavissa koko Etelä-Karjalan kannalta niin kuntien kuin Eksoten osalta kovaa kyytiä antavia raportteja. Maakunnan väestöpohja on liian kapea ja uhkaavasti supistuva.

Viime viikolla Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus päätti esittää valtuustolleen eräänlaisen alustaosakeyhtiön perustamista kahden ja mahdollisesti jopa kolmen maakunnan erikoissairaanhoidon yhtiöittämiseksi. Kanta-Hämeen osalta mukaanmeno johtuisi siitä, että väestöpohja alittaa 200 000 asukkaan kriittisen massan alarajan ja maakunnassa on kakkossairaala Forssassa. Hanke on nimetty yhdeksän tähden sairaalaksi.

Kaikissa kolmessa maakunnassa kriittisen massan raja on kaukana.

Samassa kokouksessa pantiin vireille suurlaboratorioyhtiön perustaminen noin kolmelle miljoonalle asiakkaalle. Eksoteakin kositaan mukaan.

Entäpä Kaakonkulmamme, tarkoitan Kaakkois-Suomen vaalipiirin kolmea maakuntaa, näkymät. Kaikissa kolmessa maakunnassa kriittisen massan raja on kaukana. Yhteenlaskettunakin täällä oltaisiin vähälukuisempia kuin Pirkanmaa.

Etelä-Karjalan kunnista neljä on kovan veroprosentin takia kriisikuntakunnossa ja ensi vuonna enemmistö kunnista tekee alijäämäisen tuloksen.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen visioi perusterveydenhuollon keskittämistä uloslausuen muun muassa Lemin ja Taipalsaaren hyvinvointiasemien alasajamisen.

Konsultit kyseenalaistavat uuden sairaalan maakunnan kantokyvylle liian raskaaksi, mitä korostaa saavutetun laajan päivystyksen statuksen kalleus. Laatu maksaa, mutta riittävätkö hartiat. Olisiko syytä sote-ja rahoitusuudistusta odotettaessa pyrkiä saamaan valtiolta jotain erityisrahoitusta laajasta päivystyksestä johtuen?

Yhtenä etenemispolkuna voisi olla Eksoten, Essoten ja Kymsoten osakeyhtiöittäminen Kaakonkulman provinssin johdolla. Syntyisi ”viiden tähden sairaala”, kun Kouvolalle ja Savonlinnalle annettaisiin oma tehtävänsä. Parikkalan väestölle Savonlinna on etäisyydeltään lähempänä, jos se nyt Lappeenrannan laadussa häviääkin.

Kapeita hartioita pitää yrittää paikata ennakkoluulottomilla ratkaisuilla.

Iikko B. Voipio, Taipalsaari