Lukijalta: Vain koronarokotustodistuksen saaneille tulisi antaa matkustusvapaus

Maailman maat ovat nyt kärvistelleet kulkutauti-koronan kanssa kohta vuoden. Ja samalla huomanneet kuinka nopean ja tehokkaan levityskanavan nykyaikainen koko maapallon kattava liikenneinfrastruktuuri nykyiselle ja luonnollisesti tulevillekin viruksille, enemmän tai vähemmän vaarallisille, kaikkialle ulottuvana tarjoaa. Olivatpa alkulähteet sitten toreilla, luonnossa tai pahimmillaan valtioiden sodankäyntilaboratorioissa.

Alkuhämmennyksen jälkeen toki on toimittukin; rajoitettu liikkuvuutta, korostettu suojautumista ynnä muuta. Mutta ennen kaikkea lääkelaboratorioissa on ryhdytty kehittämään menetelmiä, joiden avulla tuetaan ihmisessä jo olevaa puolustusjärjestelmää ensin tunnistamaan haitallinen virus, sitten kehittämään vasta-aineita sen leviämisen rajoittamiseksi ja lopulta tuhoamiseksi. Ihmisessä jo olevaa, äärimmäisen monimutkaista puolustusjärjestelmää siis hieman ”buustataan”. Muustahan ei ole rokottamisessa kyse.

Kuitenkin on ihmisiä joiden mielestä heidän oma yksilönvapautensa päättää itsestään on loukkaamaton, eikä heidän tarvitse kantaa huolta omastaan tai kanssaihmistensä terveydentilasta.

Todellakin. Rokotukset perustuvat vapaaehtoisuuteen. Olisin valmis ehdottamaan että tähän omaan päätökseen, jolla voidaan haitallisesti vaikuttaa suuren ihmismäärän terveydentilaan, liitettäisiin myös muutamia reunaehtoja. Ja kuten todettu, taudit leviävät erityisesti ihmisten liikkuessa, matkustettaessa maan ja maailman eri kolkkiin.

Ehdotukseni on: Rokotuksesta on jokaiselle annettava todistus, ja vain sellaisten kansalaisten, joilla on koronarokotustodistus, olisi lupa vapaa-ajan matkustukseen laivoilla, junilla, lentäen. Ja ehto olisi voimassa siihen saakka kunnes rokotuksilla olisi saavutettu kotimaassa ja kohdemaakohtaisesti laumasuojan taso. Sen jälkeen varmasti yhteiskunnat sietäisivät kulkutautimyönteistenkin kanssaihmisten olemassaolon ja oikeuden olla vastaanottamatta rokotetta.

Paavo Paju

Hamina

Uusimmat uutiset