Lukijalta: Esitteisiin myös merkintä esteettömyydestä

Kymen Sanomissa oli 16.5. juttu Kotkan visiosta, ja siitä, miten Kotkan päättäjät yrittävät saada kotkalaisia innostumaan tekemään asioita itse. Osallisuus, osallistuminen; miten ne saadaan Kotkassa toteutumaan?

Olen useita kertoja ottanut yhteyttä erilaisiin toimijoihin ja tilaisuuksien järjestäjiin ja kysynyt tilojen ja tilaisuuksien saavutettavuudesta, portaista, kynnyksistä, hisseistä ja hissittömyydestä. Esteettömyydestä hyötyvät kaikki, mutta esteettömyys on elinehto vammaiselle, liikuntarajoitteiselle. Jos sinne ei pääse, niin ei voi osallistua! Joskus olen törmännyt ajatukseen: ”Ei joka paikkaan tarvitse päästä!” Jos tilaisuus järjestetään, niin eikö sinne tarvitsisi päästä?

Jos tilaisuus järjestetään, niin eikö sinne tarvitsisi päästä?

Kotkassa on useita julkisia tiloja, kaupungin omistamia ja yksityisten omistamia, joihin ei liikuntarajoitteinen ihminen pääse. Suomessa voimassa olevat rakentamismääräykset ja lait ovat hyvät, esteetöntä pitää rakentaa ja korjata. Laeissa ja säädöksissä ei ole vika, vaan toteuttamisessa ja asenteissa.

Kotkan klubi on arvostettu ja perinteikäs ravintola, ja nykyisin siellä on myös näyttelytoimintaa. Pyörätuolilla ei pääse sinne, samoin nyt valitettavasti lakkautettava Valokuvakeskus on ollut monien ulottumattomissa. Galleria Uusikuva tarvitsisi hieman stailausta, että siitä tulisi esteetön. Pääseekö Satamakatu 4:n tiloihin pyörätuolilla? Onneksi sentään Kotkan pääkirjasto näyttelytiloineen on esteetön, kaupunginteatteriin ja Konserttitalolle pääsee pyörätuolillakin.

Olen aiemmin ehdottanut, että Kotkassa julkaistavat esitteet tehtäisiin niin, että julkaisussa olisi pyörätuolin merkki silloin, kun paikalle pääsee pyörätuolilla ja kun paikassa on kunnollinen invavessa. Olen tällaisia esitteitä nähnyt muissa kaupungeissa, esimerkiksi Helsingissä on ollut kattava museoesite sisältäen kaikki kaupungissa olevat museot esteettömyysmerkintöineen. Onnistuttaisiinko Kotkassa tekemään vammaisillekin käyttökelpoiset esitteet?

Leila Gynther, toistaiseksi vammaton, Kotka