Lukijalta: Kotkan kaivonkannet tulevat ulkomailta

Kotkan kaupunki juhlistaa Suomen satavuotiasta itsenäisyyttä muun muassa erikoisilla kaivonkansilla. Tiedon mukaan niitä on vaihdettu jalankulkualueille näkyville paikoille. Kaukaisten maiden ihmisten kaukomaiden valimoissa valmistamia valurautakansia.

On ilahduttavaa huomata, että Kotkan kaupungin eri organisaatiot ovat ottaneet tosissaan ponnistelut kaupungin heikossa jamassa olevan talouden kohentamiseksi. Olisikin ollut arveluttavaa hankkia alkuperäiset, ehkä kalliimmat, leijonakannet suomalaisesta valimosta. Vaikka valimoiden päästöt, etiikka ja työturvallisuusasiat eivät millään tavoin ole vertailukelpoisia, puhumattakaan työllistävistä vaikutuksista meille suomalaisille, kyllä juhlavuonnakin täytyy katsoa oletetun kustannustehokkuuden perään.

Suomalainen valimo ei tosin, itsenäisyyden juhlavuotta kunnioittaen, veloita mitään lisähintaa räätälöidyistä leijonakansista. Tarkkaavainen huomioitsija saattaa havaita, että vanhat uudelleen käytetyt kansien kehykset olivat kuitenkin Suomessa valettuja, oli näin myös ammatillinen osaaminen saanut väistyä säästöjen tieltä. Normit ovat olemassa, tulisi välttää yhdistelemästä eri valmistajien uusia ja vanhoja tuotteita. Lisävalaistusta kaukaisten maiden valimomaailmaan löytyy netistä.: https://youtu.be/aJvy1f3pQao

Tapani Oksanen, iloinen veronmaksaja, Kotka

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.