Lukijalta: Maakuntauudistuksesta potkua nuorten päihdetyöhön

Tulevan maakuntauudistuksen myötä tulee maakuntien vastuulle yhä enemmän päihdetyön ennaltaehkäisyn asiantuntijuus eli päihteiden kysynnän, saatavuuden, tarjonnan ja päihdehaittojen vähentäminen sekä sen osalta myös terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen ennaltaehkäisyn keinoin.

Kun samaan aikaan Kymenlaakso komeilee tilastojen kärjessä nuorten päihdeongelmien osalta, voi vain toivoa, että maakuntahallinnosta löytyy tahtotila ja sen myötä resursseja todelliseen yhteistyöhön asiaan puuttumisessa. Tarvitaan tarvittava määrä koulutettuja aikuisia juuri sinne, missä nuoretkin liikkuvat; kouluille, kadulla ja harrastustoimintaan. Oppilashuoltoon pitää saada riittävästi toimintaedellytyksiä sekä käyvät tiedonkulun järjestelmät. Yhä enemmän nuorisotyötä pitää saada kadulle silmiksi sinne missä tapahtuu. Samaa pyörää ei ole järkevää keksiä uudelleen joka kunnassa, vaan parhaat käytänteet ja rajat ylittävä yhteistyö voi vihdoin saada kunnon mahdollisuudet.

Yhä enemmän nuorisotyötä pitää saada kadulle silmiksi sinne missä tapahtuu.

Vaikka laki ei ole vielä valmis ja rakenteita vasta luodaan ei se tarkoita, että meidän pitäisi odottaa. Nyt on aika valmistella tulevaa ja antaa jo kunnista resursseja yhteistyöhön. Otetaan kaikki hyöty irti asiantuntijaverkostoista samalla kun tehdään suunnitelmia. Nuorten päihdetyön esteenä ei saa olla kuntarajat vaan jo ennen maakuntauudistusta pitää painottaa seudullista yhteistyötä. Nyt ei ole aika odottaa vaan toimia!

Katja Andrejev kaupunginvaltuutettu (vihr.), Hamina