Lukijalta: Tavastilan peltoaukeat tulee osittain suojella muuttolintujen pysähdyspaikkana

Virojoen ohella Tavastilan pellot ovat merkittävä muuttolintujen pysähdyspaikka syksyisin ja keväisin. Erityisesti lintujen paluumuutto on tuonut syksyllä pelloille valtavat kurkien, joutsenten ja hanhien massiiviset, jopa kymmeniin tuhansiin kasvavat lintuparvet, jotka pysähtyvät yleensä muutamaksi tunniksi täydentämään ruokavarastojaan, ennen meren ylitystä. Keväisin lintujen vierailu pelloilla on paljon vähäisempää. Tavastilan pellot ovat vanhaa merenpohjaa. Noin kolmetuhatta vuotta sitten peltoaukeilla lainehti meri. Ilmeisesti lintujen muutto on perua näiltä ajoilta. Talomme Tavastilantiellä sijaitsee vanhalla meren rantapenkereellä. Tästä on jäänyt selvä luonnonmerkki, kun rentukat jaksavat joka kevät nousta esiin aina samasta kohdasta.

Tavastilan pellot pyritään säilyttämään nykyisessä muodossaan, jotta muuttolinnut voisivat jatkossakin levätä hetken paluumatkallaan etelään. Tämän takia peltoaukeat tulee osittain rauhoittaa kaikelta sellaiselta toiminnalta, joka estäisi lintujen levähtämistä pelloilla ja rikkoo näin tuhansia vuosia jatkunutta luonnon ekosysteemiä ja lintujen muuttopuuhia. Asia on luonnollisesti kylän asukkaiden toimesta pantu vireille. Se ei mitenkään vaikuta heikentävästi maanviljelyä.

Tavastilan pellot ovat vanhaa merenpohjaa.

Tavastilan läpi virtaa pieni joki, joka noin 50 vuotta sitten padottiin Hurukselan korkeudella ja sen seurauksena jokivedet ohjattiin nykyisille valtauomille. 1600- ja 1700- luvulla joki oli runsasvetinen jossa eli runsaasti lohia ja muita kaloja. Vepsäläiset tulivat mereltä käsin kiikkerillä veneellään ja nousivat aina Juurikorpeen asti myymään rautaisia maataloustyökaluja. Vastikkeeksi he saivat yleensä turkiksia.

Kylän elämää vilkastuttivat Kuninkaantien kulkijat. Kerrotaan, että Kustaa Vaasan aikana sotilasajoneuvoja saattoi parhaimmillaan olla useita kilometrejä kun Viipurin linnaan vietiin sotatarvikkeita ja muonaa sotilaille useiksi kuukausiksi.

Jokisuussa sijaitsi aikoinaan Suomen suurin tuonti ja vientisatama. Satamassa vierailivat niin virolaiset ja saksalaiset laivat jotka rahtasivat Eurooppaan lohta, silakkaa, karhun ja hirvenlihaa ynnä muita metsän sekä merten antimia.

Laivoja rakennettiin paikallisten laivanrakentajille toimesta lahden toisella puolella. Saksalaiset laivojen omistajat ja kauppiaat rakensivat itselleen taloja Tavastilaan. Näin syntyi pieni kansainvälinen kylä, jossa avusti paljon merenkävijöille ja kauppiaita. Siitä on muistona saksalaiset Tavastilassa. Jossain vaiheessa harkittiin Tavastilaan kaupunkioikeuksia, mutta se ei ollut saksalaisille mieleen, joten siitä luovuttiin.

Muuttolintujen parvet ovat osa rikasta paikallista kulttuuriperintöä jota tulee kaikin mahdollisin keinoin suojella ja vaalia.

Pentti Honkonen, Hamina-Tavastila

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat