Lukijalta: ”Aktiivimalli” ollut käytössä ennenkin

Jo kauan sitten ovat ihmiset liikkuneet työnperässä sinne, missä on väliaikaistakin työtä oli tarjolla. Monille tarjottiin jopa asuntoa sekä pysyvää työsuhdetta.

Kyseisistä oman maan työsiirtolaisista Kotkakin sai lempinimen ”savolaisten Ameriikka”. Moni lähti täältäkin merille, Ruotsiin, Kanadaan tai ympäri Suomea  toimeentulon perään. Itsekin olen asustellut  monissa mestoissa muun muassa Raumalla, Haminassa, Helsingissä, Hangossa, Haapasaaressa, Loviisassa ja erilaisilla aluksilla. Lopulta kaiken päätteeksi kotipaikkani on Kotka.

Kaikki tämä vaellus vain työn takia. Suomessa oli ja on pilvin pimein veteraanien jälkeläisiä, jotka joutuivat ottamaan vastuuta itsestään sekä etäisyyttä paljonkin synnyinseutuunsa. Oli pakko lähteä, kun ei ollut riittävää sosiaaliturvaa. Se turva oli, kun pääsi töihin ja löysi asunnon ja elämänkumppanin, josta sittemmin lapsineen koostui oikea perhe. Oltiin onnellisia, suunniteltiin aravalainaa ja uutta toyotaa pihapiiriin, jotta päästäisiin edes joskus käymään kotipuolessa eli synnyinseudulla, ainakin lomilla.

Nyt olemme eläkkeellä, lapset aikuisia ja isommat lapsenlapset aloittavat armeijan palveluksessa. Aika kulkee, älä laske sitä ohitsesi pitämättä siitä kiinni

Mertsu JK. Merivirta, Kotka