Lukijalta: ”Kultaisia käytöstapoja” tarvitaan

Ihmisellä on paljon kohtalotovereita, hyviä ja huonoja sellaisia. Hyvä käyttäytyminen tarvitsee siis harjoitusta. Kultaiset käytöstavat" löytyy minunkin kirjahyllystäni. En ole sitä koskaan lukenut, paksu kirja. Sain sen lahjaksi. Ehkä pyyhin sen vielä pölyn peitosta ja paneudun siihen. Suosittelen myös muille. Miksi? Meillä täytyy olla käytöstavat arkielämässä.

Riittääkö kiittäminen kassajonossa ja oven avaaminen? Kiinnostaako todella mitä toiselle kuuluu? Kun sitä kysytään, kuunnellaanko mitä toisella on sanottavaa?

Hymy ja tervehdys voivat pelastaa päivän – tuntemattomaltakin.

"Kiitos" ja "ole hyvä" ovat pieniä, lyhyitä sanoja, joita tulisi viljellä enemmän. Hymy ja tervehdys voivat pelastaa päivän – tuntemattomaltakin.

Olemme useat tervehtineet ja keskustelleet tuntemattomien ihmisten kanssa. Pieni flirttikin on plussaa. Pieni sanallinen leikkimielisyys naisen ja miehen välillä voi tuoda potkua päivään. Kukapa ei haluaisi kuulla olevansa kaunis ja mukava. Ja jatkaa hyvillä mielin päivää.

Entä kirosanat sitten. Yhä nuoremmat kiroilevat "joka toisessa lauseessa". He kyllä oppivat, kun on hyviä "opettajia". Pesehän suusi saippualla, tai tuki sitten suusi.

Eletäänkö siinä luulossa, että omataan hyvät käytöstavat? Mistä voi tietää, mitä itsestä puhutaan?

Miten kukin koetaan? Meillä jokaisella, kun on käsitys itsestä, mutta muut voivat nähdä toisessa sellaista, mitä itse ei tietänyt olevankaan. Voiko toiselta sitten kysyä: Osaanko käyttäytyä? Kukaan kun ei niin tee.

Täytyy vaan tehdä parhaansa jokapäiväisessä elämässä ja luottaa itseensä ja käytöstapoihin. Tehdä niin minkä kokee oikeaksi. Tai kaivaa se opas kirjahyllystä.

Päivikki Puonti, Hamina