Lukijalta: Pienituloisten asiaa ajavat parhaiten he itse

Tämänhetkisen hallituksen aikana on nähty poikkeuksellinen vähäosaisten kuritus. On leikattu opiskelijoilta, työttömiltä, eläkeläisiltä, lapsiperheiltä. Sosiaaliturvasta, terveydenhuollosta, julkisista peruspalveluista, siitä turvaverkosta joka kaikkein heikoimmassa asemassa olevilla oli.

Samalla leikattiin ihmisten mahdollisuuksista ja osallisuudesta. Köyhät painettiin entistä enemmän kyykkyyn. Puhuttiin “vaikeista päätöksistä” ja “välttämättömistä ratkaisuista”.

Lannistetut eivät vaadi, eivät uhkaa valtaa.

Nämä leikkaukset eivät olleet välttämättömiä. Niistä puhuminen sellaisina oli tietoista harhaanjohtamista, jolla on selkeä päämäärä, tai sitten hallitus on täysin pihalla suuren väestönosan tilanteesta ja päätöstensä vaikutuksista heidän arkeensa ja tulevaisuuteensa.

Jo valmiiksi ahtaalla olleiden työntäminen puun ja kuoren väliin lisää politiikkavastaisuutta ja näköalattomuutta. Ihmiset kokevat, että heitä ei kuunnella eikä heillä ole tässä yhteiskunnassa väliä. Heidät on hiljennetty. Tämä takaa passiivisuuden sekä ääniuurnilla, vallanjaossa kuin tulevissa poliittisissa päätöksissäkin. Lannistetut eivät vaadi, eivät uhkaa valtaa.

1990-luvun lama leikkasi äänestysaktiivisuutta, eikä nousua näy. On ihmisryhmiä, joiden halutaan olevan hiljaa ja jotka tarpeen tullen puhutaan pyörryksiin poliittisella jargonilla. Pienituloisten, vähäosaisten, yhteiskunnan syrjäytettyjen asemaa ajavat parhaiten he itse, he, jotka todella tietävät mihin ja kuinka kipeästi leikkaukset osuvat

Vaaleissakin on perinteisesti voitettu rahalla. Kallein kampanja ja suurin näkyvyys ovat hyväosaisten ja julkkisten etuoikeus. Se tarkoittaa valitettavasti myös sitä, että valta jakautuu niille, joilla sitä jo on ja että leikkauslistojen kohteet eivät edelleen saa ääntään kuuluviin.

Poliittinen valta ei saa olla ostettavissa.

Suvi Silvala, (vas.) Kotka, Markus Åkerlund, (vas.) Pieksämäki

Luetuimmat