Lukijalta: Apua on saatava tasavertaisesti

Isänmaallisena miehenä olen seuraillut poliiseista julkaistuja uutisia ja niistä viimeisimmässä näkyy, miten eriarvoisessa asemassa Suomen asuinseudut ovat avun saamisen osalta. Helsingin seudulla aikaa menee noin viisi minuuttia hälytyksen antamisesta, Savukoskella tunti ja 10 minuuttia. Kaikki, jotka ovat seuranneet poliisien tehtävien muuttumista, tietävät, että avun odottaminen yli tunnin ajan on karmaiseva kokemus.

Samalla haluan kysyä, miksi suurissa kaupungeissa ei ole kauppakeskuksissa lisätty tai voitu käyttää hyväksi havaittuja jalkapartioita. Myös syrjäisemmille seuduille voitaisiin lisätä pari partiota. Kyllä luulisi valtion tukkikämppiä ynnä muita eräkämppiä pohjoisesta löytyvän. Ei tästä ole kauan, kun meillä Suomessa oli eräpoliisit, liikkuvasta poliisista puhumattakaan.

Suurella kaiholla muistelen Länsi-Kotkassa jääkäripyörällä liikkunutta järjestyspoliisia Viktor Ahventa. Painimestarin suuri koko ja isällinen asenne vaikuttivat koko alueeseen rauhoittavasti, siinä tehtävässä hän oli mies paikallaan.

Suomen maaseudulle saataisiin lisättyä apuja poliisijohdon mukaan 53 miljoonalla eurolla. Se on iso raha, mutta satsaukset poliisien tuottamaan turvallisuuteen ovat arvovalintoja.

Valtakunnallinen tavoiteaika hälytyksistä-kohteeseen on 10 minuuttia. Se on vain paperille piirretty, sillä poliisivoimat pienenevät. Samalla monimuotoinen väkiluku kasvaa, tehtävät vaikeutuvat monikulttuurisuuden vuoksi, kun tarvitaan kommunikointia vierailla kielillä, tehtäväajat pitkittyvät, ja niin edelleen. Useampi poliisiasema toimii kenttäväen taukopaikkoina. Johdon julkaiseman tiedotteen mukaan, aina ei mennä edes hälytystehtävien paikoille, vaan hoidetaan tilanteet esimerkiksi antamalla neuvoja puhelimessa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi, että sisäministeriö päättää poliisiasemaverkosta. Eduskunnan hallintovaliokunta on arvioinut, että tarvitaan vähintään 7 500 poliisia.

Pystyykö sisäministeri Ohisalo työstämään niin tärkeää asiaa, kysymys on kokonaisvaltaisesta turvallisuudesta! Mikään lillukanvarsipolitiikka ei saa mennä turvallisuuden, koskemattomuuden ja järjestyksen edelle.

Nykyisin poliisin toiminta maksaa 40 senttiä kansalaista kohden. Se ei ole paha hinta yleisestä turvallisuudesta.

Hyvää ja perinteistä joulua!

Mertsu JK. Merivirta,

Kotka