Lukijalta: Harva pyytää Jehovan todistajia peremmälle

Venäläiset ovat nyt irakilaisten jälkeen suurin turvapaikanhakijaryhmä Jehovan todistajien ”ansiosta”. He ovat piikki lihassa Venäjän ja sen ortodoksikirkon epäpyhän liiton hegemoniassa.

Heitä on vainottu muuallakin, myös natsi-Saksassa. Suomessa he saavat toimia ja kulkea ovilla, mutta harva pyytää peremmälle. Yksi menee piiloon, toisella on siivouspäivä. Riviluterilainen pelkää tulevansa nolatuksi, koska usko on hatara tai olematon ja teologian tuntemus heikko. Todistajien raamattusulkeiset eivät innosta minuakaan, mutta yritän laajentaa keskustelua. Heidän valtiokirkkoinhonsa ja sloganinsa ”papit ovat perkeleestä” miellyttävät meitä vapaa-ajattelijoita.

Raamattu-fundamentalismi ja yhteiskunnan sivuraiteelle asettuminen eivät miellytä. Lainkuuliaisuus ei riitä hyvän kansalaisen kriteeriksi, tarvitaan myös poliittista ja muuta sosiaalista osallistumista. Todistajat eivät edes äänestä, koska eivät osallistu politiikkaan, vaikka Raamatun jumalakin on poliitikko etnisiä puhdistuksia myöten.

Tinkimättömyys näkyy myös aseistakieltäytymisessä. Se edustaa niin sanottua aitoa kristinuskoa, mutta asenne siviilipalvelukseen jakaa todistajia, vaikka sen ei luulisi olevan uskon kannalta ongelma.

Lisäksi vierastan hierarkkisuutta ja jyrkkää johtajavaltaa. Todistajat tottelevat USA:sta tulevia ohjeita kuin kloonit. On paljon tositarinoita eronneiden karttamisista ja jopa itsemurhiin johtaneista tragedioista, kun joku eroaa tai erotetaan tästä tiukasta yhteisöstä.

Hannu Eklund, Kotka