Lukijalta: Markkinaehtoisuudesta luovuttava julkisessa liikenteessä

Linja-automarkkinoilla kuohuu. Valtionyhtiö Pohjolan liikenne on ilmoittanut lopettavansa kaukoliikenteen kokonaan. Tilanne ei vaikuta olevan parempi Savonlinjan piirissä, joka harkitsee myös supistavansa Kotkan seudulta Helsinkiin liikennöimisen ja Kouvolasta kokonaan. Tämä romahduttaa monen seudun saavutettavuuden.

Taustalla on muuttunut markkinatilanne. Monia on riemastuttanut Onnibus-yhtiön tulo markkinoille, sillä se on todella saanut kohtuullistettua hintoja. Muut yhtiöt ovat yrittäneet vastata kilpailuun näemmä heikoin tuloksin. Kilpailuasetelma ei ole tuonut pitkällä tähtäimellä sitä auvoa, jota monet markkinauskovaiset siltä haikailevat. Jos lopputulema on että vuorot vähenevät ja tuottajatarjonta monopolisoituu – paljastuu markkinauskovaisten uskonkappale käytännössä huuhaaksi.

Joukkoliikenteessä tarjonnalla luodaan kysyntää, eikä toisin päin.

Joukkoliikenteeseen panostaminen on sekä ilmastotavoitteidemme että ihmisten perusoikeuksien toteutumisen kannalta välttämätöntä. Siksi sen tulisi olla vahvasti yhteiskunnan hallussa ja säännelty. Vapaa markkinatalous ei selvästi kykene ottamaan huomioon yhteiskunnan perustarpeita – edes vahvasti tuettuna. Lähtökohdan tulisi olla ihmisten liikkumisen mahdollistamisessa markkinaehtoisuuden sijaan. Joukkoliikenteessä tarjonnalla luodaan kysyntää, eikä toisin päin. Tämän ymmärtämiseksi tarvitsemme radikaalin ajattelutavan muutoksen.

Suhtautumisen julkiseen liikenteeseen on muututtava. Markkinaehtoisuudesta on luovuttava ja on siirryttävä yhteiskunnallisesti pääsääntöisesti organisoituun, yhdyskuntarakennetta, ja ihmisten liikkumista tukevaan palveluun. Tulevilla maakunnilla olisi riittävät hartiat ottaa hoitaakseen joukkoliikenteen esimerkiksi maakunnallisten yhtiöiden kautta. Suomen hallituksen tulisi välittömästi puuttua asiaan, sillä tilanne uhkaa näivettää jo valmiiksi vaikeassa asemassa olevat seudut kuten Kaakkois-Suomen kokonaan.

Joona Mielonen (vas.), Kotka

Luetuimmat