Lukijalta: Autottomat maksavat henkilöautoilun kustannukset

Muinaiset suomalaiset anoivat ylimaallisilta Seidoilta onnea metsästyksessä ja kalastuksessa.

Tänä päivänä vastaavia uhripylväitä ovat sähköautojen latauspisteet. Näitä ollaan ilmastoinnostuksessa pystyttämässä vähänkin isompien asuinrakennusten pihoille. Tämä tulevaisuuteen valmistautuminen on ymmärrettävää, kun on kyse kokonaan uusista rakennuksista, mutta vanhojen rakennusten kohdalla ei vaatimusten kanssa olla kovin ympäristöystävällisiä. Merkitseehän latauspisteiden rakentaminen vanhojen rakenteiden purkamista, uusia sähköasennuksia, kaivantoja ja niiden peittämistä ja asfaltointia.

Nykyisen käytännön mukaisesti taloyhtiöt maksavat sähkötolppien pystytyksen ja käytön, joten myös ne, joilla ei ole lainkaan autoa, joutuvat osallistumaan kustannuksiin.

Olemassa olevan autokannan keski-ikä on noin 12 vuotta, joten polttomoottoriautojen vaihtuminen sähköautoihin kestää vielä kauan. Ja jos sähköauton ostajan vanhaa autoa ei romuteta, saattaa se elää uuden onnellisen omistajan kanssa vielä vuosia.

Lisäksi auton omistajissa on paljon niitä, joiden vuosittainen autonkäyttö on vähäistä, kuten kesäautoilijat ja viikoittaisen moottoroidun kauppakassin käyttäjät.

Jos halutaan vähentää henkilöautojen käyttöä ilmastonmuutoksen torjumiseksi, edellyttää se merkittävää joukkoliikenteen kehittämistä. Sen lisäksi pitäisi siirtää autoilusta aiheutuvat kustannukset autoilijoiden itsensä kannettaviksi. Asemakaavamääräyksillä voitaisiin ohjata henkilöautojen pysäköinti asuintalosta erillisiin pysäköintilaitoksiin. Ainakaan autottomat eivät olisi enää henkilöautoilun kustannusten osittaisinakaan maksajina.

Markku J Kekäläinen, Kotka