Lukijalta: Kansalaistottelemattomuus, röyhkeys ja itsekkyys ovat lisääntyneet liikenteessä

Olen 81-vuotias autoilija, kolareitta yli 50 vuotta, ikuinen tarkkailija. Me lehtikuvaajat olimme aikanaan vahvasti mukana liikenneturvallisuuskampanjoissa. Vaimoni kysyy usein, miksi otan liikenteessä muiden tekemiseen kantaa. Vastaan sen johtuvan ainakin osittain ammatistani. On tullut kuvattua muutama kolari, kun olen päässyt poliisien lisäksi tuoreeltaan onnettomuuspaikalle. Joskus on pitänyt selittää kestäväni sen, kun on niin paljon kokemusta.

Viime kesänä lisääntyi huomattavasti valoitta ajo. Kun itsekin olen joskus vähän kansalaistottelematon, ajattelin ettei siitä suurta haittaa hyvissä olosuhteissa ole. Tilanne jatkui kuitenkin hämärien syysiltojen tultua. Siis ajateltu protesti jäi huomaamatta päälle. Ei hyvä.

Toinen huomioni koskee liikenneympyröitä. Ne toimivat hyvin useita vuosia. Nykyinen oman edun tavoittelu johti siihen, ettei enää olekaan niin turvallista tulla ympyrään. Nyt sinne tullaan vauhdilla yhtä aikaa enkä voikaan ajaa rauhassa sisään niin kuin ennen.

Kolmas asia on ajaminen moottoritiellä. Pitää olla rautaiset hermot ja jatkaa vakaasti menoaan vaikka liittymästä ryntää autoja täysillä röyhkeästi eteen. Asenne on aivan väärä. Sen sijaan, että ajateltaisiin kenen eteen kerkiän, pitäisi funtsia, kenen taakse menen. Siinä on suuri ero eikä ajassa häviä mitään. Tämä itsekäs ja vaarallinen tapa pitäisi karsia totaalisesti pois.

Itse en ole ollut liikenteessä mikään nynnerö. Poliisilta tuli toissa vuonna kirjallinen varoitus. Jos tulee samana vuonna vielä kolmas varoitus, menee kortti hyllylle. Kun sitten ajoin Hyväntuulentietä tasan 70:ä, ajoivat kaikki ohi. Olisin halunnut kertoa heille tilanteen. Asun Tiutisessa, jonne on tosi huono julkinen liikenne. Mitä haluan on – Hävittäkää asenne kaikki mulle heti.

Raimo Poutanen, Kotka