Lukijalta: Välimeren maiden ongelma on huono taloudenpito

Mielestäni olen seurannut aktiivisesti keskustelua EU:n 750 miljardin elvytyspaketista. Julkisuudessa neljä suomalaista eturivin poliitikkoa on todennut, että toimenpide on kertaluonteinen. Poliitikot ovat Katri Kulmuni, Anneli Saarikko, Sanna Marin ja Tytti Tuppurainen. Muut poliitikot ovat ennustaneet paketin saavan jatkoa tulevaisuudessa. Suomen kannalta kysymys ei ole yhdentekevä. Jos jokainen tukipaketti maksaa Suomelle miljardeja euroja, niin kyseessä olisi ajan myötä valtavat rahasummat.

Italia, Ranska, Espanja ja Kreikka ovat niiden maiden joukossa, jotka hyötyvät paketista saamalla riihikuivaa rahaa, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Näiden maiden ongelmien todellinen syy ei ole koronapandemia vaan se, että maat ovat eläneet yli varojensa vuosikymmenien ajan. Ranskan viimeinen ylijäämäinen budjetti on tehty vuonna 1974, joten ranskalaiset osaavat elvyttää velkarahalla. Italian tunnettu ongelma on veronkierto. Sen vuoksi veroja jää keräämättä Italiassa yli 100 miljardia euroa vuodessa. Sama ongelma esiintyy myös Kreikassa ja Espanjassa. Maiden hidas taloudellinen kasvu, voimakas ja pitkään jatkunut velkaantuminen ovat johtaneet maat vaikeuksiin. Huippuna tietysti Italia, jonka valtion velka ennen koronaa oli noin 2400 miljardia euroa.

Välimeren mailta on vaadittu rakenteellisia uudistuksia. Ajatellaan asiaa näiden maiden äänestäjien kannalta. Kannattaako heidän antaa äänensä parlamenttivaaleissa niiden puolueiden ehdokkaille, jotka vaativat ikäviä rakenteellisia uudistuksia, erilaisten yhteiskunnan maksamien tukien leikkauksia tai eläkeiän nostoa. Eikö heidän kannalta ole edullisempaa antaa äänensä niille ehdokkaille, jotka seuraavien taloudellisten ongelmien iskiessä vaativat taas Saksan, Ruotsin, Hollannin, Tanskan ja Suomen lähettävän rahaa solidaarisuuden nimissä etelään. Pettämätön on myös suomalaisten tukipakettia kannattavien argumentti: Suomi elää viennistä. Näin hyvää slogania ei tarvitse edes vaihtaa.

Väännän rautalangasta mallin, jos joku ei usko edellä kirjoitettua. Suomen valtion vuoden 2021 budjetti 10,8 miljardia alijäämäinen. Ei leikkauksia eikä mainittavia veronkorotuksia. Eikö suomalaisten äänestäjien kannattaisi äänestää viittä Sanna Marinin hallituksessa rahaa jakavaa puoluetta myös vuoden 2023 eduskuntavaaleissa. Ilman muuta kannattaisi, ja näin Välimeren maissa äänestäjät toimivat jo vuosikymmeniä sitten.

Pentti Heinonen, Hamina

Uusimmat uutiset