Lukijalta: Meripäivät on koko Kotkan juhla

Matti Piipari kirjoitti (KySa 24.5.) kirjoituksen otsikolla ”Meripäivien rahavirtojen todelliset hyötyjät”, jossa hän arvioi Meripäivien tuottojen ja verojen valuvan pääosin muualle Suomeen ja ulkomaille.

Meripäivät on yksi Suomen vanhimmista tapahtumista. Alkuvuoden välivuosia lukuun ottamatta tapahtumaa on järjestetty kohta 60 vuoden ajan. Tänä vuonna olemme monen muun suomalaisen ja kansainvälisen tapahtuman tapaan tilanteessa, jossa suurtapahtuman järjestäminen on kielletty.

Olen monessa yhteydessä osoittanut huoleni nimenomaan paikallisten yritysten ja yhdistysten puolesta. Kotkassa ei ole varmasti montaa yritystä, perhettä tai yhteisöä, jonka jäsentä, naapuria tai tuttavaa tapahtuma ei mitenkään koskettaisi. Meripäivät on koko Kotkan juhla.

Meripäivillä toteutetaan vuosittain laaja kävijätutkimus. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää mistä kävijät tulevat, kuinka tyytyväisiä he ovat tapahtumaan ja kuinka paljon he käyttivät rahaa Meripäivillä ja Kotkassa tapahtuma-alueen ulkopuolella.

Vuonna 2019 Meripäiväkävijöiden keskimääräinen kulutus tapahtuma-alueella oli 103 euroa per henkilö. Tapahtuman ulkopuolella Kotkassa kulutettiin keskimäärin 98 euroa henkilöä kohden. Kotkan ulkopuolelta saapuneet kuluttivat Kotkassa tapahtuma-alueen ulkopuolella keskimäärin 125 euroa. Yhteensä kävijöiden kulutus tapahtumassa oli noin 6,5–7,5 miljoonaa euroa. Tapahtuma-alueen ulkopuolella Kotkassa kulutettiin niin ikään tapahtuman aikaan 6,5–7,5 miljoonaa euroa. Siitä Kotkan ulkopuolelta saapuneiden osuus oli noin 4,3 miljoonaa euroa. Voidaan siis sanoa, että Meripäivillä on mittavat aluetaloudelliset vaikutukset. Vuoden 2019 luvuissa on mukana myös Puuvenemessut.

Me kulttuuri- ja tapahtumapalveluissa teemme mielellämme yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Meripäivien yhteistyökumppaneista pääosa oli vuonna 2019 kotkalaisia yrityksiä, alueen kahdeksasta ravintolasta viisi oli kotkalaisia. Lukuisat paikalliset seurat ovat useana vuonna olleet mukana tehtävissä, joista ansaitsevat rahaa.

Ajat ovat muuttuneet niistä vuosista, kun Sibeliuksenpuiston ympärillä kuhisi urheiluseurojen ravintoloita, kaupungilla kierteli Poliisikoulun harjoittelijoita ja turvallisuusjärjestelyiksi riitti kevyimmillään hihaan kiinnitetty "järjestysmies"-kangaspalanen.

Järjestelyihin vaikuttavat anniskelulaki, maailman tilanne ja aika, jossa talkootyön kanssa kilpailee moni muu asia. Uusimpana pandemia, jonka vaikutuksia tapahtumajärjestelyihin ei voida vielä ennustaa. Maailma muuttuu ja meidän on löydettävä vanhojen tilalle uusia tapoja toimia. Meripäivät on meidän jokaisen kotkalaisen ja muualla asuvan iloinen kesäfestivaali, jota toivottavasti taas täysillä juhlitaan kesällä 2021. Jatketaan siis tapahtuman kehittämistä edelleen hyvällä yhteistyöllä yhteisen Kotkamme hyväksi.

Tiina Salonen, tapahtumapäällikkö, Meripäivät, Kotkan kaupunki

Luetuimmat