Lukijalta: Valtakunnansyyttäjältä arveluttavia johtopäätöksiä

Kuinka pitkälle meneviä tulkintoja valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen voi tehdä, onko joku syyllistynyt vihapuheeseen ja pitäisikö henkilön saada rangaistus? Valtakunnansyyttäjän ulostuloista saa jo sellaisen kuvan, että epäilty onkin syyllinen, vaikka oikeasti epäilty on syytön siihen saakka, kunnes on toisin todistettu.

Valtakunnansyyttäjän julkinen väite, että kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) kohdalla kyse olisi ollut rasistisesta ihmisarvoa loukkaavasta ja varsin tavallisesta vihapuheesta ovat kyllä hyvin pitkälle meneviä ja arveluttavia johtopäätöksiä. Eduskunnassa kyse oli vasta siitä, annetaanko valtakunnansyyttäjälle lupaa nostaa mahdollinen syyte kansanedustajaa vastaan hänen eduskunnassa pitämästään puheesta ja ollaan vielä kaukana tuomioistuimen antamasta tuomiosta.

Tämä osoittaa, kuinka vaikeasta asiasta sananvapaudessa on kysymys, kun valtakunnansyyttäjä ei itsekään osaa valita sanojaan oikein ja lähtee julkisesti panettelemaan kansanedustajaa. Rasistiksi leimaaminen on kova juttu kenelle tahansa ja myös siitä puhuttaessa pitäisi olla varovainen ja varsinkin, kun on kyse kansanedustajan yhdestä yksittäisestä puheesta eduskunnassa, jolle jää tulkinnanvaraa oikeusoppineittenkin mielestä ja joka nauttii vielä perustuslain takaamasta parlamentaarisesta koskemattomuudesta.

Pekka Lakka totesi pääkirjoituksessa (KySa 27.6.), että toinen ulottuvuus voisi parhaimmillaan olla rikosoikeudellista merkittävämpi. Se koskee moraalia ja sitä, millaisen leiman kansanedustajat omalla käytöksellään eduskuntaan lyövät. Nyt voisin todeta myös siitä kaksinaismoraalista, mikä näiden nk. vihapuheasioiden ympärillä näyttää vallitsevan ja minkälaisen kuvan nykyinen valtakunnansyyttäjä omalla kyseenalaisella käytöksellään tuo julkisesti esiin.

Valtakunnansyyttäjä on myös omalla toiminnallaan osoittanut politisoituneetta tehtävässään ja hänen mielipiteistään paistaa selvästi läpi ajattelutapa, joka on vieras nykyiselle suomalaiselle oikeusjärjestelmälle.

Vesa Levonen,

kaupunginvaltuutettu kp./sit., Kotka