Lukijalta: Jokaiselle lapselle lounas

Ensimmäisenä maana maailmassa Suomi päätti tarjota koululaisille maksuttoman kouluruoan. Keskellä sota-aikaa, vuonna 1943, säädettiin laki kouluruoan tarjoamisesta koululaisille maksutta. Päätöksellään eduskunta määräsi kansakoulut tarjoamaan koululaisille lämpimän lounaan.

Äskettäin koulut ovat sulkeneet ovensa. Maa on poikkeustilassa, ja suuri osa koululaisista käy koulua kotona. Opettajat tekevät parhaansa antaessaan oppilaillaan tehtävät, etäopetusta ja henkilökohtaista ohjausta.

Monet kunnat ovat tehneet esimerkillisiä linjauksia kouluruoan tarjoamisesta. Tämä tehdään tinkimättä lasten ja kaikkien kansalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Me tiedämme, että osalla Suomen lapsista koululounas on päivän ainoa lämmin ateria. Poikkeusoloissa on huolehdittava tukea tarvitsevista. Yksikään lapsi ei saa nähdä nälkää.

Kannustamme kuntia pitämään huolen lasten kouluruokailusta myös poikkeusolosuhteissa. Niin olemme tehneet aiemmin, niin on tehtävä nytkin. Kuntien vastuulliseen toimintaan on luottaminen.

Maa on poikkeustilassa, ja suuri osa koululaisista käy koulua kotona.

Mirka Soinikoski

Kansanedustaja, Itlan valtuuskunnan pj.

Tuomas Kurttila

Toiminnanjohtaja, Itlan hallituksen pj.