Lukijalta: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kaipaa muutosta – Kansalaisia on palveltava paremmin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on koranaviruksen leviämisen ajan osoittanut olevansa "täysin ulkona" tapahtumista. Alussa, kun Kiinasta alkoi tulla tietoa, THL:n edustaja antoi televisiossa lähes vähättelevään sävyyn kommentteja, että korona ei ole meille mikään riski, tuskin edes tulee tänne.

Kun korona levisi ja alkoi lähestyä maamme rajoja, sävy ei muuttunut. Kun virus oli jo maassa, sävy ei edelleenkään muuttunut. THL ei esimerkiksi suosittanut maahan tulevien testaamista, karanteenia tai mitään muutakaan.

Onneksi hallitus alkoi tässä vaiheessa ottaa asian vakavasti. Tällä hetkellä meillä testataan THL:n suosituksesta vain osa hoitohenkilöstöä ja sairastuneista osa, mutta suurin osa koronaa mahdollisesti sairastavista jää testaamatta.

Testaamisella olisi suuri hyöty, koska vain sillä selviää, onko jonkun sairastama tauti koronaa vai ei. Nykykäsityksen mukaan korona ei ainakaan heti tartu uudelleen sairastamisen jälkeen, joten koronan jo sairastanut voi ihan eri tavoin toimia vaikkapa sairaanhoitotyössä kuin henkilö, joka ei tiedä onko sairastanut vai ei.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toimet tulisi välittömästi ottaa kriittiseen tarkasteluun ja tehdä tarvittavat muutokset henkilöstöön ja toimintatapoihin, jotta se saadaan palvelemaan kansaa paremmin.

Ari Hyvönen, Kausala

Uusimmat uutiset