Lukijalta: Tuleva sote-uudistus valinnanvapauksineen tulee antamaan oppitunnin markkinatalouden olemuksesta, ja siitä miten ihmisten terveydellä käydään kauppaa

Valtio ja kunnat toimijoina koetaan rasitteiksi. Saako valtio ylipäätään omistaa tai järjestää palveluita, joista se on vastuussa? Perusteena pidetään valtion olevan sosialismiin viittaava ongelma, joka ei ole enää tarpeellinen. Tilalle tarjotaan yksityistämistä, bisnestoimintamallia markkinatalouden ehdoilla, mikä olisi vapaa valtion kontrollista tietysti. Ylipäätään valtio ja julkinen sektori eivät ole trendikkäitä.

Julkisen sektorin alasajo kaikilla osa-alueilla ei tukisi valtion tarkoitusta toimivana sektorina, vaan tilalle astuisi hallitsematon markkinatalous omine itsekkäine tarkoitusperineen, valtion ollessa reaalimaksaja siis maksuautomaatti joka tapauksessa.

Tuleva sosiaali ja terveyspalvelujen uudistus valinnanvapauksineen tulee antamaan oppitunnin markkinatalouden olemuksesta, ja siitä miten ihmisten terveydellä käydään kauppaa, säästösyihin vedoten. Mikä on yksityistämisen todellinen hinta? Mistä säästöt muodostuvat? Mikä on sairauden arvo pörssissä?

Olemmeko valmiit hylkäämään pohjoismaisen hyvinvointivaltion, joka koetaan rasitteena vain yksilökeskeistä markkinatalouden auvoisuutta ylistäen? Onhan toki ideologioilla kuitenkin vielä eroa? Tosin politiikan vivahde-erot ovat hämärtyneet, ja aiheuttavat ihmisissä suuria väärinkäsityksiä, erityisesti päättäjissä, joista on kehkeytynyt erityisiä markkinatalousintoilijoita ja asiantuntijoita.

Ossi Rosenblad, Pyhtää