Lukijalta: Hallitus jakaa yritykset ja ”duunarit” kahteen kastiin

Työn tekemisellä on iso merkitys ihmisen elämässä. Työ tuo mukanaan sosiaalista elämää arkeen ja arvostetun aseman yhteiskunnassamme. Työtön-sana monille norsunluutornissa asuvalle rikkaalle poliitikolle tuo mieleen laiskan ja yhteisölle vain kuluja tuovan hylkiön. Kuten eräs poliitikkonainen sanoi puheessaan viime viikolla.

Työ ei jakaudu tasaisesti maassamme. Suuret kaupungit vetävät ”duunareita” puoleensa, mutta on monia paikkoja, joissa töitä ei ole. Silloin on vaikea toteuttaa aktiivimalli 1:stä tai 2:sta, kun ei ole muuta kuin autio tehdas ja kylän raitti ilman valoja. Suurissa kaupungeissa tätä ongelmaa ei ole, vaan hommaa riittää joka miehelle tai naiselle, joka työtä haluaa tehdä ja ansaita elantonsa.

Uusi työsopimuslaki toteutuessaan antaa valttikortit isoille yrityksille, jotka hakevat uutta henkilökuntaa. Irtisanomisen vaara on pienempi kuin pienessä putiikissa työskennellessä. Miksi mennä työhön pieneen puljuun, kun kenkää saa helpommin ja pelkkä pärstäkerroin voi antaa lopputilin ajan myötä? Eli irtisanomissuoja ja oikeudet toteutuvat paremmin isoissa yrityksissä ja jakaa työntekijät kahteen eri kastiin, vaikka kyseessä olisi sama työ ja palkka. Uuden lain myötä voivat monet pikku puljut jäädä ilman ”duunareita”, jos laki toteutuu.

Tämä hallitus on tehnyt työn tekemisestä hankalaa sen tekijälle ja samalla työnantajalle. Ei olisi uskonut, että Jari Lindström (sin.) entisenä paperimiehenä on moneen kertaan tämän hallituksen aikana ja polkenut suohon saatuja etuisuuksia, joita ammattiliitot ovat aikojen myötä saavuttaneet jäsenilleen.

Risto Kolehmainen, Kotka