Lukijalta: Oliko Hamina-kuvakirjan kuvien tekijänoikeuksista sovittu?

Sain joululahjaksi Haminan rotary- ja lions-klubien hyväntekeväisyysprojektina syntyneen kirjan ”100 vuotta Haminaa kuvina”. Voisiko joku kirjan tekijöistä vastata julkisesti, miten kirjaan otettujen kuvien tekijänoikeudenhaltijoilta on pyydetty, hankittu tai saatu luvat kuvien julkaisuun tässä painotuotteessa – vai onko tekijänoikeuksien luovutuksesta sovittu mitään?
Epäilyksiä herättää se, miten eri lailla eri kuvien yhteyteen on merkitty kuvaaja tai kuvalähde. Kerrotaan, että kuva on jonkun henkilön albumista, muttei kerrota, kuka sen on kuvannut – eli kenellä on tekijänoikeus kuvaan. Ulkopuolisesta näyttää siltä, että on toimittu kuin nykyisenä some-aikana. Mistä tahansa käsiin saatu kuva pannaan julki tekijänoikeuksista välittämättä.
Lisäksi kirjassa on lukuisia kuvia, joissa lähteenä on vain ”Kymen Sanomat”. Kuvat näyttävät olevan ainakin osaksi ajalta, jolloin minäkin olin sen ”vanhan” Kymen Sanomien toimittaja ja otin kuvia, jotka jäivät  ehkä jo kotkalaislehteen yhdistetyn lehden arkistoon. Kymen Sanomien toimituksella ei noina vuosina ollut myöskään omaa valokuvaajaa.
Meidän kuvaavien toimittajien kuvat työnantaja sai kertajulkaisuoikeudella ja uusintajulkaisusta piti maksaa erikseen. Tekijänoikeudet jäivät meille, vaikka vaihdoimme työnantajaa myöhemmin. Myöskään lehdelle tai sen jatkajalle tekijänoikeudet eivät lain mukaan voineet jäädä. Sitä en tiedä, kenen haltuun toimituksen vanhat valokuvat jäivät ja miten niitä on mahdollisesti ”ryöstöviljelty”.
Minun kuvaamieni julkaistujen valokuvien tekijänoikeudet ovat yhä minulla, samoin kuin vaikka lapsuudenkotini naapurissa asuneen Lavin Vepan lauluihin tekijänoikeudet ovat Vepalla ja nyttemmin Vepan perillisissä, joille Teosto tilittää vuosittain rahaa laulujen julkisesta esittämisestä.
Olen itsekin ottanut Kymen Sanomille kuvia, jotka ovat aikalailla saman näköisiä, kun kirjaan painetut. Lupaa ei ole kysytty, eikä saatu.
Ei kai tässä nyt käynyt niin, että yritettiin tehdä hyvää, mutta varastettiin tekijänoikeuksien oikeilta haltijoilta?

 Harri Ekholm, journalisti, eläkkeellä, Lappeenranta