Lukijalta: Kunnassa lomauttaminen on eri juttu kuin yksityisessä yhtiössä

Viime viikkojen keskustelussa muun muassa kaupunginteatterin rahoituksesta oli monenlaisia mielipiteitä. Jonkun mielestä “sivistyneistö kustantakoon teatterikäynnit itse” on yksi näkemys, mutta samalla voisi kysyä, pitääkö silloin käydä veronmaksajan kukkarolla, kun hiihtää kunnan hoitamalla ja valaisemalla ladulla, vai pitääkö hiihtäjältä periä latumaksu?

Toinen kommentti oli, että eihän sähkömieskään käy kunnan kukkarolla. Sanon, että kyllä käy, jos tekee töitä kunnalle tai on firman palveluksessa, joka tekee töitä kunnalle taikka valtiolle. Esimerkiksi keskussairaalan rakennustyömaan jokainen yrittäjä ja työntekijä käy jokaisena laskutus- tai palkkapäivänä veronmaksajan kukkarolla.

Toinen asia lomautuksista. Yksityinen yhtiö irtisanoo taikka lomauttaa, jos talous on tiukalla taikka ei ole tilauksia. Kunnalla eli kaupungilla on eri juttu. Kadut on aurattava ja lapsia opetettava koulussa ja hoidettava päiväkodissa. Lomautus tarkoittaa oikeasti sitä, tai pitäisi tarkoittaa, että aurausautot ovat tallissa ja lapset vanhempien vastuulla kotona eli koulut, päiväkodit sun muut kiinni. Samoin kun puhutaan ulkoistuksista. Jokaisen ulkoistetun työn ja toiminnan yksityiselle maksaa kaupunki eli veronmaksaja.

Ja sitten vielä perussuomalaisten valtuutettu Samuli Sibakoffille. Kyllä se kaupungin koko henkilökunnan lomautus koskee myös kaupunginjohtajaa ja muuta ylintä johtoa. Mutta populismillahan on helppo ratsastaa, ja senhän perussuomalaiset ja osin myös vasemmistoliittolaiset ovat Kotkassa osanneet tehdä omaa imagoaan kohottaessaan.

Matti Piipari, Kotka