Lukijalta: Kotiapu tai maksuton varhaiskasvatus voi pelastaa kuormittuneen perheen

Yhteiskunnasta sivuun jääneitä nuoria on Suomessa 40 000 – 100 000 laskutavasta riippuen. Peruskoulun jälkeen 60 000 poikaa on jäänyt vaille jatkokoulutusta, ja nuoria miehiä putoilee työelämän ulkopuolelle eri syistä. Joka päivä kuusi alle 30-vuotiasta suomalaista nuorta jää eläkkeelle masennuksen vuoksi.

Syrjäytymiskehitys saa usein alkunsa lapsuudessa. 150 000 suomalaista lasta elää köyhässä perheessä, jolloin harrastuksiin ei ole varaa. Usein ongelmat perheissä kasautuvat. Kun päihde- ja mielenterveyssyyt tai muut kriisit kuormittavat vanhempia, niin lapsi jää vähemmälle huomiolle. Yöt saattavat mennä valvoessa ja koulussa on vaikea keskittyä. On nuoria, joilta puuttuu kokonaan tulevaisuuden visio. Huumeet ovat osa monen nuoren arkea. Joku jää yksin kiusaamisen vuoksi. Joka kymmenes alle 18-vuotias poika kertoo olevansa vailla yhtään ystävää.

Kyse ei ole rahasta vaan valinnoista.

Yhteiskunnan tärkein tehtävä on kääntää vinoon mennyt kehitys. Kannustavana esikuvana on noussut esiin Islanti: vielä 20 vuotta sitten siellä humalaan juovien nuorten osuus oli 40 prosenttia, mutta tänään 99 prosenttia nuorista on raittiita ja terveet elämäntavat ovat trendikkäitä. Muutos lähti siitä, että nuorille alettiin järjestää verovaroin mielekästä tekemistä. Jokainen 6–18-vuotias lapsi saa vuosittain harrastusrahan ja lähes kaikki osallistuvat harrastuksiin. 13–16-vuotiaille säädettiin myös kotiintuloajat ja vanhemmat ottivat yhteisvastuuta lapsistaan.

Nuorten syrjäytymisen on laskettu tulevan niin kalliiksi, että vaikka ottaisimme käyttöön kaikki mahdolliset keinot, niin sijoitus maksaa itsensä takaisin. Kyse ei ole rahasta vaan valinnoista. Perheiden ongelmiin tulee antaa isosti tukea ajoissa eli silloin kun lapset ovat pieniä. Kotiapu tai maksuton varhaiskasvatus voi pelastaa kuormittuneen perheen. Jokaisella lapsella tulee olla mahdollisuus harrastukseen, jossa voi kehittää omia vahvuuksiaan ja oppia sosiaalisia taitoja. Toisen asteen koulutus ei saa olla kiinni perheen varallisuudesta ja sinne tarvitaan myös lisää opettajia.

Se, mikä tapahtui Islannissa, on mahdollista Suomessakin. Joskus pienikin välittämisen ele riittää pelastamaan jonkun nuoren. Tarvitaan yhteistä liikkeellelähtöä Koko kylä kasvattaa –periaatteella ja päättäjiä tekemään oma osuutensa.

Hannah Honkanen (kesk.), nuorisotyön ohjaaja, Hamina

Luetuimmat