Lukijalta: Ilmastonmuutoksen torjunnassa jokainen voi kantaa oman kortensa kekoon pienillä asennemuutoksilla

Olemme juuri nähneet IPCC:n tuoreimman raportin. Kymmenessä vuodessa keskimääräinen hiilijalanjälkemme on painettava alle kahden, mieluummin alle yhden tonnin. Suomalaisten hiilijalanjäljen keskiarvo on vähän yli 10 000 kiloa. Se muodostuu pääosin asumisesta ja autoilusta. Lentokoneet tuottavat viidenneksen kaikista maailman hiilidioksidipäästöistä. Yksi ainoa lomalentomatka tekee jo 2 000–4 000 kilon hiilijalanjäljen henkeä kohti!

Ruokatottumuksemme vaikuttavat hiilijalanjälkeen lihan tai kasvisruoan jalostamiseen tarvittavan vesimäärän takia. Esimerkkejä vältettävistä ruoka-aineista ovat punainen liha, ja kasviksista varsinkin trendikäs avokado. Kaikkia tuontituotteita pitää välttää. Viisitoista maailman suurinta rahtialusta tuottavat rikki- ja typpipäästöjä enemmän, kuin kaikki maailman autot yhteensä.

Ei ole merkitystä, onko ihminen toiminnallaan vaikuttanut ilmastonmuutokseen.

Yksityisautoilu on saastuttavaa ja turhaa. Polttomoottoriauton korvaaminen sähköautolla ei muuta mitään, jos sähköä tuotetaan nykyisillä menetelmillä. Tuore laskelma kertoo, että sähköauton koko elinkaaren hiilijalanjälki on jopa seitsemänkertainen verrattuna perinteiseen polttomoottoriautoon. Kalliin sähköauton ostamalla voi saada hyvän omantunnon, mutta ei pelasta maailmaa.

Ilmaston edelleen lämmetessä kiihtyy ikiroudan sulaminen, ja valtavat nyt jäässä olevat suoalueet vapauttavat metaania ilmakehään hälyttäviä määriä. Metaani on melkein kaksikymmentä kertaa hiilidioksidia pahempi kasvihuonekaasu. Maapallon hiilinielut, sademetsät eivät pysty näitä tulevaisuuden pitoisuuksia mitenkään nielemään. Varsinkaan, kun niitä hakataan ja muutetaan viljelyä varten!

Mitä sitten pitäisi tehdä? Minulla on, poliitikoista poiketen, vastaus siihen. Kaikki laskelmat perustuvat faktoihin, jotka jokainen voi googlettamalla itse tarkistaa. Ja kaikki nämä pitää tehdä. Kymmenen vuoden kuluessa, koko ihmiskunnan yhdessä. Ei ole merkitystä, onko ihminen toiminnallaan vaikuttanut ilmastonmuutokseen.

Nämä on pakko tehdä: Lentomatkustaminen lopetetaan kokonaan. Kaikki maailman rahtilaivaliikenne lopetetaan tai muutetaan purjelaivaliikenteeksi. Maailmantalouden kasvun lopullinen pysähtyminen, pörssien lopettaminen. Maailman rikkaimman väestönosan varat on valjastettava kokonaisuudessaan ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Maapallon väkiluvun pitää puolittua. Tehdäänkö se laajamittaisella ydinsodalla vai päästetäänkö valloilleen sitä varten kehitetty virus, jää nähtäväksi. Tämä kaikki on välttämätöntä, että tällä planeetalla olisi elämää vielä sadan vuoden kuluttua.

Jokainen voi kantaa oman kortensa kekoon pienillä asennemuutoksilla. Aloitetaan sillä, että pidetään viikossa yksi sellainen kaupassakäyntipäivä, että ei osteta muovia. Ei tuotteessa, eikä pakkauksessa.

Erkki Savolainen, Kotka