Kolumni: Nostalgia ei elätä

Saavutan edelleen sen tuoksun, mikä meidän Huovisten kioskissa oli 1960-luvulla. Ukki, isäni ja hänen veljensä olivat rakentaneet kioskin Kerttu-mummolle. Ala oli uusi kuorma-autoilijoina ja koneyrittäjinä toimineelle suvulle.

Minulle kioski oli jotain äärimmäisen hienoa. Karkkeja, limonadia ja lehtiä. Talvella rullamakkaran näköinen lämmityslaite hehkui punaisena ja pyrki pitämään Kainuun pakkaset loitolla.

Myöhemmin asiasta isäni kanssa keskustellessa hän kuitenkin totesi, ettei se nyt aivan riemukasta työtä ollut. ”Ei se ollut kultakaivos, vaan velaksi kinuttua tupakan myyntiä ja markkojen peräämistä.” Lopulta perhe möi kioskin ”liiketoiminnan” ja mummo meni R-kioskille töihin.

Kotkalaisilla on samoja muistoja menneisyyden kioskeista, puodeista ja kauppahallista. Muistikuvissa kaikki kiiltää, tunnelmat ovat leppoisia ja tuoksut vahvoja. Olen kuullut tarinoita Hovinsaarella olleesta Elli Perin kaupasta, rakennuksesta, joka lopulta tuhoutui tulipalossa kuluvan vuoden kevättalven aikana. Muistot liittyvät lapsuuteen tai nuoruuteen, siksi teemakkaran käärimisen paperin taitteet voi muistaa vahvemmin kuin sen miten eduskuntavaaleissa äänestettiin.

Kotkansaarelta on minun etelässä asumiseni aikaan loppunut kenkäkauppa, suutari, nappikauppa, laukkukauppa, kodinkonekauppa ja viimeksi suklaapuoti. Jokainen muutos on aiheuttanut keskustelua. ”Kun se oli niin ihana ja historiallinen. On se niin sääli, ja voi että.”

Räkärealistina kuitenkin kysyn, milloinka itse asioit ostaen kyseisessä liikkeessä?

Nostalgia ei elätä. Pienyrittäjän pitää olla samanaikaisesti asiakaspalvelussa läsnä, hänen pitää olla innovatiivinen edelläkävijä ja asiakkaiden mielestä myös elää niin kuin ennen.

Mikäli itse ostaa lähes kaiken sohvallaan lököillen nettikaupasta, ei pitäisi ihmetellä miksi kivijalkakauppias valitsee jonkun muun elinkeinon. Muutoksia tai jo muuttuneita asioita on turha loputtomasti äimistellä, omat valinnat ostoksissa ovat ratkaisevia.