Kolumni: Oodista esitetylle kritiikille on perusteensa

Kimmo Seppälä, 5c7c0e5f-c1f8-4e4b-a7f7-aeffdda1f478

Kolumni: Oodista esitetylle kritiikille on perusteensa

Tuli piipahdettua Helsingin uudessa keskustakirjastossa Oodissa. Oli meitä muitakin. Tuntui siltä, että suurin on kirjaston tiloissa harhailleista oli samanlaisella turistikierroksella kuin mekin eli vain katsomassa paikkoja ilman aikomusta käyttää talon palveluja hyväkseen. Kahvilassa tai ravintolassa saattoivat toki jotkut käydä.

Rakennus on komea. Se edustaa hieman samanlaista wau-arkkitehtuuria kuin merikeskus Vellamo. Oodi täydentää hienosti eduskuntatalon portailta avautuvan maiseman, joka pitkään oli suoranainen häpeäpilkku sortuvine ja myrkyllisine makasiineineen. Sisällä vähän kummastutti, miksi 3. kerroksessa lattia oli vedetty jyrkästi ylöspäin vinoon. Varsinkin Sanomatalon päässä piti tervejalkaisenkin katsoa mihin astuu, ettei lennä nokilleen ja siten turmele kulturellia atmosfääriä.

Ihan kuin ei tiedettäisi, minkä ikäiset ihmiset kirjoja lukevat.

Alkuhehkutuksen jälkeen Oodista on löytynyt paljon arvosteltavaa, ja osaan esitetystä kritiikistä on pakko yhtyä. Valkoiset kirjahyllyt hohtavat varsinkin tyhjinä kauniisti, mutta niiden mataluutta ei oikein tällainen yli 60-vuotias ja yli 190-senttinen jäykkäjalka ja -selkä jaksa käsittää. Silmien tasalla ei ole mitään, vaan kirjoja katsellakseen pitäisi kyykistyä. Ihan kuin ei tiedettäisi, minkä ikäiset ihmiset kirjoja lukevat.

Jos perinteisen kirjaston asiakas pudotettaisiin keskelle Oodin toista kerrosta, hän kuvittelisi tulleensa johonkin pienteollisuustaloon tai vastaavaan. Ympärillä on paljon palaverihuoneita, tulostinlaitteita, studioita ja niitä kuuluisia ompelukoneita. Itse en ompele kuin nappeja joskus, mutta arvelen, että vaatii kovaa pokkaa tulla verhojensa kanssa kaiken kansan keskelle ja alkaa siinä surrata suoraa saumaa.

Maailma muuttuu ja kirjastolaitoksen on siinä myllerryksessä löydettävä paikkansa uudestaan. Itse ajattelen kuitenkin, että on kivempi nukahtaa kirja kuin ompelukone naamalla.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.

Luetuimmat