Kolumni: Retkahtaneet perinteet – moni maksaa tuhansia euroja päästäkseen Suomen puhtaaseen luontoon. Puitteiden on oltava kunnossa ja perintöä vaalittava.

Kolumni: Retkahtaneet perinteet – moni maksaa tuhansia euroja päästäkseen Suomen puhtaaseen luontoon. Puitteiden on oltava kunnossa ja perintöä vaalittava.

Tuuli oli raju ja puuskittainen. Sellainen, joka nostattaa merellä pärskeitä ja painaa järvellä kanootin kulkemaan väärään suuntaan, kylki edellä. Suojaiseen poukamaan saapuessa näky hätkähdytti: siinä se roikkui, kuuluisa Repoveden riippusilta. Yksi ankkuri oli juuri pettänyt, silta keikahtanut kyljelleen ja sillalla kulkenut joukko kömpinyt takaisin kalliolle.

Onneksi henkilövahingoilta säästyttiin. Ihmisiä oli ollut liikaa, eikä riippusillassa ollut vara-ankkurointia. Sillan kuntoa ja perustuksia ei ollut arvioitu kymmeneen vuoteen.

Suomen valtti maailmalla eivät ole monumentaaliset rakennukset ja maamerkit, vaan puhdas ilma ja vapaus nauttia hiljaisuudesta.

Repovedelle 30 vuotta sitten rakennettu riippusilta on hyvä symbolinen esimerkki siitä, mitä luontomatkailulle tapahtuu tällä hetkellä Suomessa. Suosio kasvaa, eikä siihen ole aivan varauduttu. Matkailijoita ja rahaa virtaa Suomeen naapurimaiden ja Aasian lisäksi yhä enemmän Keski-Euroopasta. Voi tuntua omituiselta, että joku maksaa tuhansia euroa päästäkseen puhtaaseen luontoon, erämatkojen päähän. Tuossahan nuo metsät ja rannat ovat, ihan ilmaiseksi! Mutta näin se on. Suomen valtti maailmalla eivät ole monumentaaliset rakennukset ja maamerkit, vaan puhdas ilma ja vapaus nauttia hiljaisuudesta.

Sama trendi näkyy myös meillä kotimaassa. Somessa jaetaan kuvia, joissa on koeteltu omia rajoja paikoissa, minne ei ihan joka iikka pääse. Luonto tarjoaa siihen hyvät puitteet. Puitteiden on myös oltava kunnossa. On arvioitava missä kunnossa ovat meidän luontoreitit, sillat, venesatamat ja vessat — ja oma osaaminen.

Käsi sydämelle: kuinka moni meistä tuntee perusteellisesti jokamiehenoikeudet? Turisteilla ne eivät ainakaan ole suoraan hallussa. Riippusillalle mahtuu ohjekyltti, mutta kallis on lasti vain luottamuksen varassa. Tässä on meillä jokaisella petrattavaa siltainsinöörien rinnalla. Vaalitaan ylpeydellä omaa perintöä ja otetaan mallia niiltä, jotka luonnossa liikkumisen hyvin taitavat. Suomen luontoon kyllä mahtuu, kun säännöt ovat selvät.

Luetuimmat