Kolumni: Kotka jota ei enää ole

Kotkan Katariinan teollisuusalueen kalkkisiiloilla järjestettiin viikonloppuna Joutomaa Fest -tapahtuma, joka muutti vuosia tyhjillään olleet siilot poikkitaiteelliseksi festivaalialueeksi. Samalla Kotkan kaupunkikulttuuri sai jälleen uuden tulokkaan. Tapahtuman järjestäjien mukaan syksyllä järjestetään toinen samanlainen tapahtuma, mutta eri paikassa. Teemana myös syksyllä on joutomaa, jota Kotkasta tuntuu löytyvän.

Joutomaat myös sopivat tarkoitukseen erinomaisesti. Esimerkiksi osa lauantaina esitetyistä lyhytelokuvista ja dokumenteista oli kuin luotu näytettäväksi vanhan siilon seinällä. Katariinan puiston vanhat siilot sekä taustalla oleva tehdas loivat tapahtumalle — jos eivät ainutlaatuista — ainakin hyvin erottuvan ympäristön, joka kunnioitti hienolla tavalla Kotkan teollista historiaa. Tapahtuma osoitti, että vanhasta voi syntyä uutta, jos niin haluaa.

Teollisesta historiasta myös Kotkan kulttuuri voi saada paljon voimaa.

Toivottavasti kotkalaiset haluavat.

Vaikka pienet kulttuuritapahtumat eivät nosta Kotkan taloutta jaloilleen, ainakin ne voivat tuoda vähän iloa kaupunkiin. Tulevana kesänä Kotkassa järjestetään Meripäivät ja Tall Ships Races, joiden uskotaan tuovan kaupunkiin merkittävästi rahaa. Nämä tapahtumat painivat myös aivan eri sarjassa Joutomaa Festin kanssa. Hyvä niin.

Vaikka Kotkassa järjestetään kesäisin yksi suurtapahtuma, tänne mahtuu myös pienempiä tapahtumia, joissa ei välttämättä tarvitse kuunnella Popedaa ja Mambaa. Suomesta löytyy paljon esimerkkejä tapahtumista, jotka ovat saaneet alkunsa pienen porukan tahdosta aloittaa jotain uutta. Myös Kotkassa puitteet voivat olla kunnossa, jos niin halutaan.

Kotkalla on hieno teollinen historia, joka näkyy kaupunkikuvassa. Teollisesta historiasta myös Kotkan kulttuuri voi saada paljon voimaa.

Vaikka perinteistä Kotkaa ei kenties enää ole, voi perinteiden varaan rakentaa jotain uutta.

Akseli Vanhala
Kirjoittaja on Kymen Sanomien toimittaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.