Kolumni: Pää pyörällä pyöräillessä Haminassa

Raimo Eerola

Kolumni: Pää pyörällä pyöräillessä Haminassa

Kolumni

Pyöräily on lisääntynyt hurjasti nyt koronapandemian aikana. Minäkin olen ottanut oman pyöräni esiin vajan syövereistä. En tosin koronan takia, vaan loman aloittamisen kunniaksi. Tarkoitus on liikkua tuolla terveyttäkin edistävällä välineellä Haminan keskustaan aina kauniin sään salliessa.

Tosin ihan varma en ole, onko ajatus kovin viisas. Olen nimittäin liikkunut Haminan ympyröillä pyörällä myös aikaisemmin ja kokemus ei ole ollut kovin hurmaava, kuten Haminassa pitäisi olla.

Keskustassa pyöräilijän on oltava todella tarkkana, jotta pysyy pyörille tarkoitetuilla väylillä. Enkä tarkoita nyt paluumatkaa terassilta, vaan jatkuvaa valppautta ympyräkaupungin niin sanotuilla pyöräteillä.

Syy on se, ettei kaupungin keskustassa ole pyöräteitä, vaan jalkakäytävien alkuun on ripoteltu sinne tänne yhdistetyistä pyöräteistä ja jalkakäytävistä kertovia liikennemerkkejä.

Mielenkiintoista tai paremminkin ärsyttävää on, että tuon ripottelun tuloksena niin sanottu pyörätie voi risteyksen jälkeen muuttuakin yhtäkkiä pelkäksi vain jalankulkijoille tarkoitetuksi jalkakäytäväksi. Jalkakäytävä, jolla pyöräily on sallittu, voi jatkua täysin eri puolella katua kuin siihen saakka tai sitten se ei jatku, jolloin olisi siirryttävä polkemaan kadun reunaan.

Haminassa ollaan siis pää pyörällä pyöräillessäkin.

Sen muuten huomaa myös silloin, kun keskustassa autoilee. Pyöräilijä voi syöksähtää risteyksessä auton eteen minkä tahansa kerrostalon takaa oikealta tai vasemmalta. Autoilijan on vaikea varautua tuollaisiin tilanteisiin, kun ei ole selvillä onko ylittämässä jalkakäytävän vai jalkakäytäväpyörätien risteystä.

Tätä kirjoittaessani havahduin sen verran tilanteen sekavuuteen, kuten tekstikin osoittaa, että taidankin viedä pyörän takaisin vajaan ja hoitaa lomaliikunnan jalkaisin.

Uusimmat uutiset